Сеул замразява яйцеклетки заради кризата с раждаемостта

Свят
11:15 - 16 Февруари 2024
1338
Сеул замразява яйцеклетки заради кризата с раждаемостта

Тъй като раждаемостта в Южна Корея продължава да намалява, столицата Сеул реши да въведе иновации, като субсидира замразяването на яйцеклетки, предаде АФП.

Със само 0,7 раждания на жена в края на 2023 г. Южна Корея има една от най-ниските раждаемости в света, доста под нормата на заместване, което означава, че населението ѝ застарява и намалява бързо.

Правителството вече е инвестирало милиарди долари, за да се опита да насърчи раждаемостта. Сега властите в Сеул предлагат да се субсидира замразяването на яйцеклетки, въпреки че експертите смятат, че тази инициатива едва ли ще обърне демографския спад в страната.

Джеонг, която е на 40 години, решава да се възползва от тази възможност.

"Бях подложена на натиск да имам дете заради възрастта си, затова реших да се омъжа бързо", обясни тази жена, която поиска да бъде идентифицирана само с фамилното си име.

"Когато бях в средата на тридесетте, предложих на мъжете, с които имах връзка, да се оженим възможно най-скоро, но не се получи", продължи тя.

На теория замразяването на яйцеклетки позволява на жените да запазят своята плодовитост. Но шансовете за успех са по-големи за тези, които го направят, преди качеството на яйцеклетките им да започне да намалява, обикновено от 38-годишна възраст.

Ето защо Джеонг се обръща към резервно решение - замразяване на яйцеклетките си, и казва, че вече не се чувства "толкова притеснена" от това, че е сама или че рискува да няма деца.

"Сега, когато имам замразени яйцеклетки като застраховка, мога да не бързам", за да намеря подходящия човек, каза тя.

В Сеул смятат, че подпомагането на жените да замразяват яйцеклетките си е "най-практичното решение" за "инвестиране в потенциални бъдещи раждания", заявиха от градския съвет.

Според кметството, "тъй като възрастта за сключване на брак и раждане на деца продължава да намалява, а участието на жените в обществото става все по-важно, нараства интересът от страна на самотни жени, които се стремят да могат да зачеват и раждат в бъдеще".

На практика обаче тази програма ще помогне само на жени, които са сключили брак и имат дете чрез вътрематочна инсеминация (IUI) или ин витро оплождане (IVF), тъй като тези процедури са практически невъзможни за получаване от неженени или еднополови двойки, тъй като много клиники изискват брачни свидетелства.

Технологията за замразяване на яйцеклетки е достъпна в Южна Корея от края на 90-те години на миналия век, но процедурата е слабо позната и малко търсена.

До последните години интерес към процедурата проявяваха само жени с онкологични заболявания, за които съществуваше риск да загубят плодовитостта си, казва Ча Куанг-юл, който ръководи медицинския център CHA. Напоследък "културата се промени и хората започнаха да казват "ако няма да се омъжиш, запази яйцеклетките си".