Севар Иванов се изправя пред своите демони в "Кученцето се засмя"

Турнето на актьора стартира от Централни хали в София с препълнена зала и много аплодисменти

Култура
15:11 - 28 Юли 2024
1041
Севар Иванов се изправя пред своите демони в "Кученцето се засмя"

Севар Иванов започна стремително и емоционално своето турне с моноспектакъла си "Кученцето се засмя" от новото арт пространство в столичните Централни хали на 26 юли. Новооткритата театрална зала в сърцето на София се оказа тясна в петъчната вечер, за да побере всички желаещи в лятната жега да гледат една малко по-различна пиеса, в която героят на младия и талантлив актьор се сблъсква със своите демони, страхове, амбиции и мечти.

Месец след като получи наградата за "Най-добър актьор" от Интернационалния театрален фестивал "АлбаМоно" в Албания за ролята си на писателя Артуро Бандини, Севар Иванов се изправи и пред зрителите на камерната сцена в Централни хали, за да ги поведе в света на един творец, водещ битка за екзистенциално оцеляване 

"Кученцето се засмя" даде и символичен старт на представянето на спектакли за възрастни в новото арт пространство в София. Моноспектакълът, чиято сценична адаптация е дело на режисьора Ана Батева, се обляга на един от великите, но почти непознати американски романи на XX век – "Питай прахта" на Джон Фанти. Писателят, от когото се вдъхновява самият Чарлз Буковски.

"Кученцето се засмя" вдигна високо летвата на театралните спектакли, които предстои да бъдат показани на новата, макар и малка сцена в Халите. Продуцентът Денис Ставров и DeSta Production, които в момента разпространяват постановката на Spam Studios, се бяха постарали да създадат уют на актьора и на зрителите в малкото арт пространство, така че Севар Иванов да може да разгърне своя талант на сцената, разголвайки душата на героя си, а зрителите, от своя страна, да се потопят в магията на един философски театър. 

Музикалното оформление на Стефан Здравески и дизайнът на Христо Христов се вписаха чудесно и в това арт пространство, давайки възможност на публиката да усети дълбочината на текста. Текст изключително силен, психологически, искрен, емоционален, с който Севар Иванов се справя блестящо.

Снимки от спектакъла: Стефан Здравески

За пореден път ученикът на Стефан Данаилов доказа, че изследването на човешката душа, на пороците и добродетелите го изгражда като актьор и е част от творческите му вдъхновения и предизвикателства. След ролята си на Дориан Грей в спектакъла на Стайко Мурджев "Портретът на Дориан Грей", Севар Иванов надгражда творческата си биография с ролята на Артуро Бандини - младия писател, който се изправя на ръба на лудостта, воден от мечтата си да е велик романист. 

За час време актьорът преминава вихрено през емоциите, грандиозните планове и комплексите на своя герой, успявайки да държи зрителя в напрежение и да го провокира самият той да се огледа в образа на Артуро Бандини, да разсъждава за амбициите и дали понякога те не са саморазрушителни за човека. Пиесата дава възможност на зрителя да осъзнае, че светът не му дължи нищо и че животът е борба, в която обаче трябва да надскочиш егото си и го насърчава да погледне света и през очите на другите.

Снимка: Lupa.bg


В желанието си да бъде харесван от всички, Артуро Бандини като че ли остава сам в собствената си борба за признание. За разлика от героя си, Севар Иванов получи признанието на публиката след края на първия си спектакъл от турнето и заслужено обра овациите на зрителите. Дълго след края на представлението актьорът получаваше възторжени поздравления за красивото си превъплъщение. 

След спектакъла актьорът обяви, че стартира благотворителна инициатива за набиране на средства за хората, пострадали по време на опустошителните пожари в село Воден, "което е и моето село", както сподели Севар Иванов. По времето на турнето на "Кученцето се засмя" ще бъдат събирани пари в специални кутии за хората, останали без дом.

На 30 юли предстои гостуване на моноспектакъла в Казанлък, на 6 август – в Сливен, на 7 август – в Ямбол, на 9 август – във Варна и на 10 август – в Бургас.

И както всяко ново начало, на старта на турнето в София продуцентите почерпиха зрителите с изискано вино и всички пожелаха "На добър час" на "Кученцето се засмя".