Северна Америка се цепи на две

Снимки показват как земята се разкъсва

Мистика
15:44 - 30 Септември 2020
5888
Северна Америка се цепи на две

В бъдеще Северна Америка ще се раздели на две части, но този процес вече е започнал да се проявява, твърдят геолози. Напоследък в интернет активно се споделят снимки и видеоклипове, потвърждаващи тази теорията на учените. Те ясно показват как се разделя повърхността на Земята и се образуват дълбоки пролуки.

Огромни пукнатини с широчина до три метра и дълбочина до един и половина метра са открити от жителите на Мексико в пустинята Чихуахуа. Тези пукнатини са дълги няколко километра. Геолозите установяват, че голяма пукнатина започва на 500 километра от края на разлома Сан Андреас. Сан Андреас пресича щата Калифорния, САЩ и е гранична линия между 2 тектонски плочи — Тихоокеанската, която се движи на север, и Северноамериканската, която се движи на юг.

Все още не е известно къде свършва установената пукнатина. Има предположения, че тя може да се свърже с пустинята. В този случай прогнозата за бъдещи събития е тревожна – Сан Андреас може да провокира земетресения и Северна Америка да се разцепи. През 2019 г. американски медии представят множество мнения на учени за това дали съществува опасност от разцепване на две на Калифорния, а НАСА редовно прави снимки на повърхността на щата. През лятото на тази година регионът на Местико е изместен с 45 сантиметра поради мощно земетресениепише езорейтер.ру. Учените не изключват, че верижната реакция ще доведе до активиране на вулкани и последващо разделяне на Северна Америка.