Северна Ирландия е против обединение с Ирландия

Според Белфасткото споразумение британското правителство може да свика референдум

Свят
15:32 - 18 Февруари 2020
4750
Северна Ирландия е против обединение с Ирландия

Мнозинството в Северна Ирландия е против регионът да напусне Великобритания, за да се обедини с Ирландия, ако референдумът се провежда утре. Това показва социологическо проучване, публикувано от вестник "Белфаст телеграф", предаде "Ройтерс".

Ирландско обединение е подкрепяно само от 29%, а 52 на сто са против, сочи изследването на Ливърпулския университет и Британския съвет за икономически и социални изследвания, в което са участвали 2000 души. Останалите 19% не знаят как ще гласуват.

Ако групата "не знам" бъдат изключени, 65% срещу 35 на сто биха гласували за оставане в Обединеното кралство.

Авторите подчертаха, че изследването показва 2% увеличение на поддръжниците на ирландско обединение в сравнение с последния сондаж от 2017 г.

Според Белфасткото споразумение, което прекрати десетилетия насилие между католическите националисти и протестантските юнионисти, британското правителство може да свика референдум, ако има мнозинство за обединение на остров Ирландия.

Ирландската националистическа партия "Шин фейн" в Ирландия и Северна Ирландия, която спечели най-много места на изборите в Ирландия по-рано тази месец, обяви, че ще поиска от Лондон да организира референдум до 5 г.

Запитани да се определят идеологически, 28% се посочват като "юнионисти", 25% като "националисти", а 40% нито една от двете групи.

По-голямата част от националистите подкрепят обединение на Ирландия, а мнозинството юнионисти са против. 73% от тези, които не се причисляват към нито една от групите, биха подкрепили оставане във Великобритания.

В проучването от 28 декември 2019 г. до 11 февруари са участвали над 2000 души.