Северна Корея е доставила няколко типа ракети на Русия

Украйна
20:49 - 02 Ноември 2023
3342
Северна Корея е доставила няколко типа ракети на Русия

Северна Корея вероятно е доставила на Русия няколко вида ракети, за да подкрепи войната й в Украйна, заедно с по-рано докладвани доставки на боеприпаси и снаряди. Това съобщи Асошиейтед прес, Агенцията е получила материали от информационен брифинг за местни журналисти, проведен от южнокорейските военни.

Военните заявиха, че подозират Пхенян в изпращането на неопределен брой балистични ракети с малък обсег, противотанкови и преносими противовъздушни ракети, както и оръдия, ракетни установки, минохвъргачки и снаряди в Русия.

Преди ден АФП съобщи, че Северна Корея е предоставила на Русия повече от един милион артилерийски снаряда за използване в Украйна, а Пхенян е получил консултации от Москва за изстрелването на сателита.

На закрито заседание на южнокорейския парламент в сряда представители на Националната разузнавателна агенция на Южна Корея (NIS) казаха, че Пхенян е направил най-малко 10 доставки на оръжие за Русия от месец август.

"Разузнаването на Сеул установи, че са прехвърлени повече от милион артилерийски снаряда", каза членът на Корейското национално събрание Ю Санг-бум пред репортери след срещата. "Според анализа това ще бъде достатъчно за около два месеца война на Русия в Украйна."

Според него Северна Корея очевидно е получила технически съвет от Москва относно изстрелването на военен разузнавателен спътник. След втория неуспешен опит през август Пхенян каза, че третият старт ще се състои през октомври, но това не се случи. Както Русия, така и Северна Корея отхвърлиха обвиненията за трансфер на оръжие като неоснователни.

"Има много такива доклади, всички те като правило са безпочвени. Северна Корея е наш съсед. Ние развиваме и ще продължим да развиваме нашите отношения във всички сектори", каза миналата седмица прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

Северна Корея търси по-голямо сътрудничество с Русия и Китай на фона на продължаващото напрежение в областта на сигурността със Съединените щати и вътрешните трудности, причинени от пандемията.

През октомври Съединените щати обявиха, че доставките на оръжия от КНДР за Русия са в разгара си. Според Вашингтон през последните седмици са доставени над 1000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси. Миналата седмица Сеул, Токио и Вашингтон излязоха със съвместно изявление, в което "категорично осъдиха" доставките.