Северна Корея е изправена пред най-тежкия глад от десетилетия

На изолираната страна са наложени строги международни санкции

Свят
12:12 - 15 Февруари 2023
1526
Северна Корея е изправена пред най-тежкия глад от десетилетия

Продоволствената криза в Северна Корея вероятно се е влошила, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на данни на южнокорейското министерство на обединението.

Медии посочват, че КНДР е намалила дажбите на своите войници за първи път от повече от две десетилетия.

Северна Корея на практика призна сериозния недостиг на храна, заяви Министерството на обединението на Южна Корея, като се позова на доклад на севернокорейската държавна медия този месец относно плановете за "спешна" среща на управляващата партия по въпросите на селското стопанство.

"Положението с храните изглежда се е влошило", отбелязват от ведомството.

През последните десетилетия Северна Корея изпитва сериозен недостиг на хранителни продукти. Тя беше застигната от глад през 90-те години, често вследствие на природни бедствия като наводнения, унищожаващи реколтата.

На изолираната страна са наложени строги международни санкции заради програмите ѝ за разработване на ядрени оръжия и балистични ракети, като през последните години ограничената ѝ гранична търговия на практика беше задушена от локдауни, наложени от севернокорейските власти за справяне с COVID-19.

Южнокорейският вестник DongA Ilbo съобщи, че Северна Корея е намалила дневните хранителни дажби на своите войници за първи път от 2000 г.

На 6 февруари севернокорейската държавна информационна агенция KCNA съобщи, че Корейската работническа партия е свикала заседание на Централния комитет на партията за края на февруари за "много важна и неотложна задача за установяване на правилна стратегия за развитие на селското стопанство".

Министерството на обединението на Юга отбелязва, че е рядкост Северна Корея да свиква такава специална среща.

Миналия месец базираната в САЩ група за мониторинг 38 North заяви, че "наличието на храна в Северна Корея вероятно е паднало под минимума по отношение на човешките нужди", като продоволствената несигурност е най-лошата от глада през 90-те години на миналия век насам.

Министърът на обединението на Южна Корея Куон Йън-се твърди, че неотдавнашните появи в общественото пространство на дъщерята на лидера Ким Чен-ун може да имат за цел да пробудят единството и да укрепят лоялността към управляващото семейство на фона на задълбочаващите се хуманитарни проблеми.