Северна Корея готви терористични атаки над посолства

Новини
15:31 - 03 Май 2024
7442
Северна Корея готви терористични атаки над посолства

Южна Корея обвини днес Северна Корея в подготвяне на терористични атаки срещу южнокорейски посолства и южнокорейски граждани в чужбина, предадоха световните агенции и БТА.

В изявление южнокорейското Национално разузнаване каза, че е открило много признаци, че Северна Корея е в процес на подготовка на терористични атаки срещу персонала на южнокорейски посолства или срещу южнокорейски граждани в редица страни. В съобщението се споменават конкретно Китай, Югоизточна Азия и Близкия изток, където Северна Корея е изпратила агенти, за да следят по-активно южнокорейските посолства и да извършват специфични дейности, като например да издирват южнокорейски граждани, пребиваващи там, които биха могли да станат потенциална мишена на терористични актове, се казва в съобщението.

Южнокорейското външно министерство вече обяви, че е увеличило степента на тревога за евентуална терористична атака с една степен за посолствата си в Камбоджа, Лаос и Виетнам, както и за консулските си служби в североизточната част на Китай, във Владивосток и в руския Далечен Изток.

Според разузнаването тези заплахи произтичали от вълна от бягства на севернокорейци, блокирани зад граница по време на ковид пандемията, когато Северна Корея беше затворила границите си. Сега тези хора се опитвали всячески да избегнат връщането в Северна Корея, която отвори границите си за тях. Бягството от Северна Корея се смята за сериозно престъпление в Северна Корея и се наказва строго. Според южнокорейското разузнаване севернокорейски дипломати пращали в Пхенян неверни информации, че бягството на тези севернокорейци е било подтикнато от Южна Корея и така се е стигнало до възникването на заплаха от терористични актове от страна на Севера срещу южнокорейски цели или южнокорейци зад граница.