Северна Корея и Беларус засилват връзките си

Свят
12:17 - 19 Април 2024
682
Северна Корея и Беларус засилват връзките си

Представители на Северна Корея се срещнаха с гостуваща беларуска делегация и обещаха по-задълбочено сътрудничество, докато Пхенян критикува САЩ за опитите им да увеличат натиска с "беззаконни" санкции, предава Ройтерс.

Заместник-министърът на външните работи на Беларус Евгений Шестаков и неговият севернокорейски колега Им Чон Ил обсъдиха двустранното сътрудничество в секторите на икономиката и културата, както и взаимната подкрепа на световната сцена по време на разговори в четвъртък, съобщи севернокорейската държавна медия KCNA в петък.

Посещението е последното от поредица дипломатически обмени, след като Пхенян премахна ограниченията срещу COVID-19.

В изявление, предадено от KCNA, Ким Сон Гьонг, заместник-министър за международните организации на Министерството на външните работи на Северна Корея, критикува Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН, за скорошното й пътуване до Южна Корея и Япония, наричайки санкциите на ООН срещу страната му "беззаконие".

Припомняме, че Русия отхвърли годишното подновяване на многонационалната група от експерти, която през последните 15 години наблюдаваше прилагането на санкциите на ООН, насочени към ограничаване на ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

Шестаков пристигна в Пхенян във вторник, съобщи KCNA по-рано тази седмица, без да дава подробности.

От миналия месец севернокорейски делегации посетиха страни, включително Китай и Виетнам, докато делегации от Русия и Китай посетиха Пхенян.