Северна Корея обяви първи случай на омикрон, Ким заповяда пълен локдаун

Това е първата епидемия от КОВИД-19, за която Пхенян признава

Новини
08:44 - 12 Май 2022
3207
Северна Корея обяви първи случай на омикрон, Ким заповяда пълен локдаун

Северна Корея обяви първи случай на заразяване с варианта омикрон на КОВИД-19, съобщиха агенциите. Властите потвърдиха, че пробите, взети от пациенти с треска в столицата Пхенян, са идентични със силно заразния вариант омикрон, съобщава Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

Лидерът на Корейската народнодемократична република Ким Чен-ун обеща да преодолее "неочакваната криза", добави КЦТА. За целта се въвежда строга система за карантина.

"Целта беше да се премахне коренът в най-кратък срок", заявил е лидерът на извънредно заседание на Политбюро на Корейската трудова партия.

Върховният лидер "ни увери, че благодарение на високата политическа съзнателност на населението със сигурност ще преодолеем извънредната ситуация и ще успеем с проекта за извънредна карантина", добавя КЦТА.

Като мярка срещу разпространението на заразата се въвежда общонационален локдаун.

На практика това е първата епидемия от КОВИД-19, за която Северна Корея признава, след като повече от две години поддържаше твърдение, в което мнозина се съмняваха, че се справя отлично държането далеч от границите си на вируса, който иначе се разпространи във всяко кътче на света. Засега размерите на епидемията не е ясно какви са размерите на епидемията, но тя може да има много сериозни последици заради лошото състояние, в което се намира здравната ѝ система. Предполага се също, че по-голямата част от 26-милионното ѝ население е наваксинирано.