Северна Корея отправи критики срещу МААЕ

Свят
11:05 - 02 Октомври 2023
1644
Северна Корея отправи критики срещу МААЕ

Севернокорейското Министерство на атомната енергетика осъди резолюцията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която призовава за спиране на ядрените програми на Пхенян.

Това съобщи АП.

Министерството подчерта, че Северна Корея "с право" се е оттеглила от организацията още през 90 -те години на миналия ХХ в., позовавайки се на откритото съгласуване на МААЕ с "враждебните действия" на Вашингтон срещу Пхенян.

"Докато тираничните ядрени оръжия на Америка остават на тази земя и съществуват империалистически агресивни сили, статутът на Корейската народнодемократична република като ядрена държава ще остане абсолютно непроменен и няма да толерираме никакви действия на нарушаване на суверенитета от враждебни сили", заяви говорителят на министерството.

Той дори подчерта, че генералният директор на агенцията Рафаел Гроси "поема водеща роля" в разпространението на подвеждаща информация за потенциалния ядрен опит на Северна Корея.

Министерството призова организацията да насочи вниманието си към решаването на трудни проблеми, като разпространението на ядрени оръжия от Вашингтон и изхвърлянето на замърсена с ядрено гориво вода от атомната електроцентрала във Фукушима.