Северна Корея  пак плаши с  ядрена програма 

Отварят полигона Сохе след провала на срещата Ким - Тръмп

Свят
15:26 - 06 Март 2019
1879
Северна Корея пак плаши с ядрена програма 

Северна Корея възстановява съоръженията в програмата си за интерконтинентални балистични ракети дни след провала на срещата между лидера на КНДР Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп във Виетнам. Мнението е на американски военни анализатори и южнокорейски служители в разузнаването, цитирани от Ню Йорк Tаймс. Изданието представя сателитни снимки на станцията в Тончан-ри в комунистическата страна, според които е налице дейност по реконструкцията на полигона Сохе.

Според анализаторите това може да е първият знак, че Северна Корея се готви да сложи край на мораториума си върху тестовете за ракети, които Тръмп обяви за голямо дипломатическо постижение.

Северна Корея започна разглобяването на сателитната станция в Тончан-ри близо до северозападната граница с Китай миналото лято, след като Ким Чен Ун се срещна за пръв път с Тръмп на неутрална територия през юни в Сингапур. Съоръженията не бяха демонтирани напълно и впоследствие, при преговорите с южнокорейския си колега Мун Дже-ин, севернокорейският диктатор предложи да ги унищожи в присъствието на американски експерти. 

Това предложение изглежда замразено, след като срещата във Виетнам приключи без споразумение за прекратяване на ракетните програми и ядрените оръжия.