Северна Корея продължава ядрената си програма

Това обявиха от Международната агенция за атомна енергия МААЕ

Свят
14:42 - 02 Септември 2020
1056
Северна Корея продължава ядрената си програма

Северна Корея продължава да експлоатира някои ядрени съоръжения и нейните дейности остават "повод за сериозно безпокойство". Това обявиха от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е под егидата на ООН, съобщава "Франс прес".

"Продължаването на ядрената програма на КНДР е крещящо нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и буди дълбоко съжаление", изтъква МААЕ в доклада си.

Сред дейностите през периода след последния ѝ доклад през август 2019 г., МААЕ заяви, че има "индикации, съответстващи на производството на обогатен уран" в докладвания ядрен полигон Йонбьон.

Базираната във Виена МААЕ отбелязва в доклада си, че не е имала достъп до полигона Йонбьон или други обекти в Северна Корея, като основава анализа си на "наличната за нея информация", включително информация от открити източници и сателитни изображения.

В него се казва, че поради очевидното отсъствие на пара или охлаждаща вода в Йонбьон, "е почти сигурно, че реакторът остава затворен от началото на декември 2018 г.".

Но има индикации за текуща поддръжка на реактора, включително редовното присъствие на вероятен танкер с въглероден диоксид, както и за други свързани дейности, се добавя в доклада.

Вчера властите в САЩ пък отправиха официално предупреждение срещу балистичните дейности на Северна Корея, които "продължават и са значителна заплаха за регионалната и световната стабилност", като описват в детайли усилията на комунистическата държава да се снабди с материали, които могат да бъдат използвани за производството на балистични ракети.

Междувременно американският сайт 38 North съобщава, че въоръжените сили на Северна Корея са започнали подготовката за военния парад в чест на 75-ата годишнина от основаването на Корейската трудова партия.

Репетиция за парада е документирана от сателити на 31 август на летище "Мирим" в Пхенян. В репетицията са участвали военнослужещи и бойна техника. Очаква се, че големият парад ще бъде на 10 октомври.