Северна Корея проведе военен парад

Той се състоя след 8-дневния Конгрес на управляващата Корейска работническа партия

Свят
11:31 - 15 Януари 2021
2229
Северна Корея проведе военен парад

КНДР проведе военен парад в четвъртък вечерта в столицата Пхенян, за да отбележи наскоро състоялия се партиен конгрес. Тоталитарната държава показа балистична ракета с подводно базиране, съобщава държавната медия KCNA, цитирана от "Йонхап".

Парадът се състоя на площад "Ким Ир Сен" след 8-дневния Конгрес на управляващата Корейска работническа партия, на който лидерът Ким Чен-ун обеща да укрепи ядрения арсенал на държавата.

Северна Корея изглежда се опитва да качи мизата преди встъпването в длъжност на Джо Байдън като новия президент на САЩ на фона на неяснотата каква политическа посока американците ще поемат на замразените ядрени преговори.

Бронирани машини поведоха парада, последвани от най-новите тактически ракети, поясни агенция KCNA. Изтребители прелетяха във формация и бе изписано "8" в небето за отбелязване на VIII-ия Конгрес на Корейската работническа партия.

Колона от прототипни танкове премина по площада, което бе последвано от ултрамодерни тактически ракети, отбелязва севернокорейската агенция и допълни, че това е било последвано от преминаването на ултрамодерна самоходна артилерия, която показа мощта на артилерийските сили на КНДР.

На парада се появи "най-мощното оръжие в света" - балистична ракета, базирана на подводница, която "величествено демонстрира силата на революционните въоръжени сили", допълни медията.

KCNA похвали военната мощ на КНДР и акцентира, че е "ядрена държава".

Учените в сферата на отбраната и високотехнологичните оръжия доказаха военната ни мощ като "държава с ядрени оръжия и с най-силната отбранителна мощ в света", продължи хвалебствията севернокорейската медия.

Не е ясно дали КНДР показа междуконтиненталните си балистични ракети. Подробностите около балистичната ракета с подводно базиране са оскъдни, но публикуваните от медията снимки подсказват, че може да е от нов клас.

Ким Чен-ун присъства на парада, но изглежда лидерът не е изнесъл реч.

Всички делегати "избухнаха в бурни аплодисменти" и бяха изпълнени с "трескав ентусиазъм", когато Ким се появи на парада за фотосесия, информира KCNA.

Ким позира за снимка с делегатите и заяви пред тях, че могат да преодолеят всички предизвикателства и пречки, за да настъпят напред в революционния дух на Пектусан, духа на самоподдържане.

След военния парад бе организирана заря.

Преди парада се проведе рядък конгрес, който продължи повече от седмица до вторник. По време на конгреса Ким разкри новата петилетка за икономическо развитие.

Експерти коментират, че показаната балистична ракета с подводно базиране и други оръжия на военния парад преди встъпването в длъжност на Байдън има за цел да изпрати послание на САЩ, че КНДР не се нуждае от балистична ракета с подводно базиране. Не е за Юга, а за САЩ. И в този контекст изпраща послание за оказване на натиск върху САЩ преди встъпването в длъжност на администрацията на Байдън. Но Северна Корея не изпраща послание на САЩ, за да предупреди, че ще предприеме действия. Послание за принуждаване на новата администрация да посочи Северна Корея като приоритет в политиките си и да оттегли враждебната си политика към КНДР.

За първи път тоталитарната държава проведе военен парад, за да отпразнува партиен конгрес.