Северна Корея с нов премиер

Ким Чен Ун вдигна карантината над Кесон, който се намира на границата с Южна Корея

Свят
10:13 - 14 Август 2020
2320
Северна Корея с нов премиер

Заместник-председателят на Централния комитет на Корейската трудова партия Ким Ток-хун е назначен за нов председател на севернокорейския Министерски съвет, предадоха световните агенции, като се позоваха на севернокорейската агенция КЦТА.

Досегашният ръководител на кабинета Ким Дже-рьон е назначен в ръководството на Централния комитет на Корейската трудова партия. Смяната е направена от севернокорейския лидер Ким Чен Ун след оценка на това как кабинетът се е справил с икономическите дела.

Севернокорейската агенция освен това обяви, че севернокорейският лидер е разпоредил да се отмени карантината в град Кесон на границата в Южна Корея.

В края на юли Ким Чен Ун нареди пълна карантина в Кесон, след като Пхенян обяви, че е открил човек със симптоми на COVID-19. Севернокорейски медии съобщиха тогава, че предполагаемият пациент е севернокореец, който е избягал в Южна Корея, преди да проникне обратно в Кесон.

Южнокорейските здравни власти казаха тогава, че 24-годишният предполагаем болен не е дал положителен резултат на тестовете в Южна Корея и никога не е бил в контакт с носител на вируса. Севернокорейските власти пък казаха по-късно, че резултатите от тестовете на мъжа са незадоволителни и че в страната продължава да няма случай на зараза, нещо в което международната общност се съмнява.