Северна Корея снабдява Русия с половината снаряди

Поставени в изолация двете държави успешно си сътрудничат по отношение на оръжейните доставки

Новини
10:21 - 05 Октомври 2024
1878
Северна Корея снабдява Русия с половината снаряди

Според The Times, около половината от приблизително трите милиона артилерийски снаряда, които Русия използва годишно във войната си срещу Украйна, идват от Северна Корея.

Русия е станала зависима от доставките от Северна Корея, след като Владимир Путин посети Пхенян по-рано тази година, твърди източник от разузнаването.

Твърди се, че макар много от севернокорейските снаряди да са дефектни, огромният им брой е позволил на Русия да постигне постоянни успехи на бойното поле.

През септември The New York Times съобщи, че Русия е получила нови доставки на балистични ракети от Северна Корея. Това са ракетите с малък обсег на действие Hwasong-11.

Освен това през септември миналата година стана ясно, че Пхенян доставя на Русия 152-милиметрови артилерийски снаряди и ракети „Катюша“.

Неотдавна ръководителят на украинското отбранително разузнаване Кирил Буданов заяви, че доставките на артилерийски боеприпаси за Русия от Северна Корея създават сериозни проблеми за украинските въоръжени сили на фронта. Нещо повече, след такива доставки се наблюдава ескалация на военните действия