Северна Македония дарява военни средства на Украйна

Западната ни съседка ще приема и бежанци, Гърция иска механизъм за разпределяне на украинците

Новини
22:11 - 28 Февруари 2022
2597
Северна Македония дарява военни средства на Украйна

Република Северна Македония ще дари военни средства и екипировка на въоръжените сили на Украйна, реши днес правителството в Скопие, предаде телевизия Телма. С това страната се присъедини към всеобхватната подкрепа на съюзниците в НАТО и партньорите в ЕС.

Видът на средствата е съобразен с исканията на Украйна, съобщи правителството.

Република Северна Македония ще участва и в координацията за приемане на украински бежанци и чрез същия механизъм ще изпрати помощ за Украйна, каквато вече е поискана, каза в събота външният министър Буяр Османи.

Поискаха кръвни единици и медицинска помощ, и други неща. Ще координираме тази помощ, за да я изпратим чрез механизмите за цивилна помощ и защита на НАТО и ЕС, каза Османи преди два дни, предаде БТА.

Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис обяви, че страната му е отворена да приюти украински бежанци, което смята за свое задължение като част от хуманитарната верига, предаде АНА-МПА.

Митаракис, който говори днес пред държавната телевизия ЕРТ, посочи още, че "би трябвало да е задължително за всички страни-членки на ЕС да допринесат за разпределянето на потоците от Украйна".

Точно както помолихме за това, когато бяхме изправени пред кризата с Турция, въпрос на принципи е да кажем това и сега, когато трябва да подкрепим страните от Източна Европа, посочи гръцкият министър.