Северна Македония и Турция с договор за военно сътрудничество

В него се предвижда поетапно предоставяне на средства на годишно ниво

Свят
11:55 - 18 Август 2021
1483
Северна Македония и Турция с договор за военно сътрудничество

Министърът на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска и министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар подписаха в Истанбул петгодишен договор за военно-финансово сътрудничество и протокол за неговото изпълнение, зад които стоят правителствата на двете страни, съобщи МИА.

Договорът предвижда поетапно предоставяне на средства на годишно ниво, които ще бъдат използвани от Скопие за модернизиране на армията и укрепване на бойната готовност.

Република Северна Македония и Турция са не само статегически партньори, но и приятели, които много се уважават и сътрудничат от близо три десетилетия без нито едно петно в отношенията, заявила Шекеринска.

Договорът за военно-финансово сътрудничество, подчертала тя, е още едно потвърждение за приятелството и сътрудничеството, закрепени и в съюза с НАТО и ще бъде от огромна помощ за подобряването на стандартите и бойната готовност на армията на Република Северна Македония като 30-та членка на НАТО, заявила Шекеринска, се казва в съобщение на министерството на отбраната в Скопие.

Министърът на отбраната на Турция, изразявайки задоволство от подписването на договора, подчертал, че очаква неговата бърза и успешна реализация.

Двамата министри разговаряли за климатичните проблеми, ситуацията с пожарите в двете страни, наводненията в Турция, които взеха човешки жертви и изразиха съжаление за претърпените щети, изтъквайки значението на климатичните промени и необходимостта да се намерят решения, които да смекчат последиците.

Република Турция е ценен партньор и приятел на Република Северна Македония още от времето на независимостта, се посочва в съобщение на министерството на отбраната в Скопие. Двете страни участваха заедно в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан.