Северна Македония ни отвя – половината е с първа игла

Общество
15:14 - 07 Септември 2021
2689
Северна Македония ни отвя – половината е с първа игла

Северна Македония ни отвя - ваксинацията в западната ни съседка върви с добри темпове – по данни на Министерството на здравеопазването в Скопие към 4 септември на 44,6% от гражданите на югозападната ни съседка над 18 г. е поставена по една доза препарат срещу COVID-19.

Общо 54% от гражданите над 40 г. са получили поне една доза ваксина, а една инжекция е поставена на 29% от възрастовата група между 18 и 39 г. Данните цитира македонската НОВА ТВ.

В ход е ваксинацията във всички съществуващи ваксинационни пунктове в страната, където гражданите могат да бъдат ваксинирани без предварително запазен час. Процесът на ваксинация с домашно посещение се извършва с предварително изразен интерес.

По данни на здравното министерство има достатъчно ваксини за всички желаещи да се имунизират. В тази връзка от ведомството призовават всички – и особено по-младото поколение, да се ваксинират. Само така „ще укрепим колективния имунитет и съвместно ще създадем бариера пред всяка бъдеща епидемиологична вълна, причинена от вируса COVID-19“, уверяват още от ведомството.