Северна Македония ще изпрати съветски танкове на Украйна

Властите в Северна Македония заявиха само, че танковете са "трето поколение" от 70-те и 80-те години

Балкани
15:39 - 29 Юли 2022
5307
Северна Македония ще изпрати съветски танкове на Украйна

Министерството на отбраната на Северна Македония потвърди, че ще изпрати танкове Т-72 на Украйна. Страната се стреми да модернизира собствената си армия, за да отговаря на стандартите на НАТО и затова е взела решение да прати старото си въоръжение.

По-рано се появиха кадри на танковете в социалните мрежи, на които се виждаше колона от T-72. От МО в Скопие потвърдиха, че тя е за Украйна, но не уточни колко точно бронирани машини ще изпрати.

Властите в Северна Македония заявиха само, че танковете са "трето поколение" от 70-те и 80-те години на миналия век и принадлежат на подразделение, което скоро ще бъде разформировано. Те разполагат с композитна броня и компютърни системи за стабилизиране и управление на стрелбата.

Общо 31 танка Т-72 са на въоръжение в страната. Цялото това оборудване е прехвърлено на Македония като част от помощта, предоставена от Русия през 2000 г. по време на конфликта с албанските сепаратисти.

"Вземайки предвид тази ситуация и изискванията на украинското Министерство на отбраната, правителството реши, че определено количество от тези мощности ще бъдат дарени на Украйна в съответствие с нейните нужди", се казва в изявлението на ведомството.