Северна Македония ще продължи да помага на Украйна

Президентът Зеленски изразил благодарността си към македонския народ

Новини
18:54 - 09 Януари 2023
2072
Северна Македония ще продължи да помага на Украйна

Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в телефонен разговор днес с президента на Украйна Володимир Зеленски изрази подкрепата на Скопие за украинския народ в бруталната, неоправдана и непредизвикана военна агресия от страна на Русия срещу Украйна, съобщи правителството на Република Северна Македония.

„Войната, която предизвика Русия преди почти година, е грубо нарушение на международното право и Устава на ООН. Украйна е независима и суверенна държава със собствена териториална цялост. Агресията на Русия трябва да бъде осъдена по най-категоричния възможен начин, защото освен че нарушава нормите, тя причинява също човешко страдание, като същевременно засяга световната икономика“, е изтъкнал в разговора Ковачевски.

Зеленски и Ковачевски са обсъдили също така подкрепата и помощта, която Република Северна Македония оказва на Украйна, се допълва в прессъобщението.

Президентът Зеленски изразил благодарността си към македонския народ за оказваната подкрепа и помощ.

В разговора е отбелязано, че Република Северна Македония като член на НАТО ще продължи да помага на Украйна по всички възможни начини.

Разговорите са засегнали и случващото се на фронта, както и ролята на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в приноса за прекратяване на войната. Ковачевски посочил, че в качеството си на министър-председател на страната, която тази година председателства ОССЕ, ще посети Украйна.