Северна Македония удължава с 14 дни извънредното положение

На 29 май епидемиолозите регистрираха двойно увеличение на заразените с COVID-19 в сравнение с предишния ден

Актуални новини
19:36 - 30 Май 2020
3113
Северна Македония удължава с 14 дни извънредното положение

Македонският президент Стево Пендаровски обяви, че е взето решение да се удължи извънредното положение с още две седмици. Това стана на среща на Съвета за сигурност на страната, в който освен президентът участва и премиерът Оливер Спасовски. Целта е властите да имат повече време да се справят със "здравните, но и социалноикономическите предизвикателства", свързани с кризата.

През вчерашния ден епидемиолозите регистрираха повече от двойно увеличение на броя на заразените с COVID-19 хора за разлика от предишния ден, когато бяха регистрирани 25 души с коронавирус. Лидерът на СДСМ Зоран Заев обвини, че това е пряко следствие от бездействието на вътрешния министър Наке Чулев. Той оцени увеличението на пациентите като пряка последица от факта, че правителството вместо основни политики провежда ежедневно пиар във връзка с коронавируса.

След като имаше дни с под 10 случая, вчера бяха регистрирани над 50, с четирима починали (днес те са 35, с петима починали), кабинетът бе критикуван, че твърде бързо е разхлабил мерките. Вчера имаше 52 нови случая на положителни тестове за коронавирус и 30 възстановени пациенти.

Така извънредното положение ще продължи до средата на юни. Решението се взима от президента, тъй като парламентът бе разпуснат заради насрочените първоначално за април избори - преди кризата с коронавируса.

Общо 2164 са потвърдените случаи в Северна Македония. Излекувани са повечето (1535), починалите са 131.