Севиля премина с лекота през Динамо Загреб

Равенство с четири гола спретнаха РБ Лайпциг и Реал Сосиедад

Спорт
12:07 - 18 Февруари 2022
1156
Севиля премина с лекота през Динамо Загреб

Севиля взе комфортен аванс в плейофите на Лига Европа, след като победи Динамо Загреб с 3:1 на стадион "Рамон Санчес Писхуан". Попаденията за андалусийците реализираха Иван Ракитич от дузпа, Лукас Окампос и Антони Марсиал преди почивката. За хърватите точен бе Мислав Оршич.

Динамо Загреб създаде първата по-сериозна опасност в срещата още в 10-ата минута, когато Мислав Оршич получи добро подаване фронтално срещу вратата и стреля силно, но ударът му бе уловен от Боно.

В 14-ата минута Севиля поведе. Доминик Ливакович повали играч на андалусийците в наказателното поле, като съдията веднага посочи бялата точка. Зад топката застана Иван Ракитич, който с десния ъгъл се разписа за 1:0.

Гостите от Хърватия изравниха в 41-ата минута. Мислав Оршич се възползва от отлично дълго подаване, което го изведе зад гърба на отбраната и той с лекота преодоля стража на домакините.

Само 180 секунди по-късно Севиля направи пълен обрат в мача. Лукас Окампос бе най-съобразителен след разбъркване в пеналта и с удар в средата на вратата направи резултата 2:1. В първата минута на даденото от съдията продължение домакините реализираха трети гол. Той бе дело на Антони Марсиал, който се разписа от близко разстояние.

След почивката двата отбора си размениха по още няколко много добри ситуации, но до нов гол така и не се стигна.

РБ Лайпциг и Реал Сосиедад не успяха да се победят и завършиха наравно 2:2 в първи мач от плейофната фаза на Лига Европа. Двата отбора си размениха по един гол преди почивката и по един през втората част.

Баските поведоха чрез Робин льо Норман още в 9-ата минута, но половин час след началото Кристофър Нкунку възстанови равенството.

Сосиедад отново излезе напред в 64-тата минута, когато точен от дузпа беше Микел Оярсабал. В 82-рата минута германците също получиха правото да бият дузпа. Емил Форсберг я реализира, така че сблъсъкът да завърши без победител и всичко да се реши след седмица на „Сан Мамес“.

След спокойни начални минути гостите се възползваха от първата си голова възможност и излязоха напред в резултата. В 9-ата минута испанците организираха стойностно нападение отляво. Кристиан Порту елегантно с петичка изведе Серхио Рико. Левият краен бранител центрира меко в наказателното поле. Там непокрит беше Робин льо Норман, който насочи топката в мрежата.

Отговорът на домакините дойде в 14-ата минута. Тогава Кристофър Нкунку центрира към Анхелиньо, чийто мощен шут беше блокиран. Малко след това Дани Олмо стреля в аут.

В 16-ата минута Лайпциг имаше претенции за дузпа за игра с ръка на Серхио Рико. Джунейт Чакър беше категоричен, че основания за наказателен удар няма. Не последва и намеса на ВАР. На повторенията ясно се видя, че главният рефер е прав.

В 23-ата минута Конрад Лаймер опита късмета си с удар по земя от разстояние. Матю Райън обаче не беше затруднен. Вратарят улови без никакви затруднения.

Половин час след първия съдийски сигнал равенството беше възстановено. Анхелиньо получи на левия фланг. Той прати хубаво центриране в наказателното поле. Кристофът Нкунку се измъкна от защитниците и с удар с глава матира Матю Райън.

До края на първата част РБ Лайпциг продължаваше да владее повече топката. Представителят на Бундеслигата отправи няколко удара по посока противниковата врата, които обаче бяха блокирани. Двата отбора оставиха развръзката в мача за втората част.

Второто полувреме започна така както завърши първото – с атаки към вратата на Сосиедад. В 54-тата минута Нкунку стреля от разстояние, но право в ръцете на вратаря.

Час игра след началото Сосиедад пропусна страхотна възможност. Топката беше центрирана от пряк свободен удар. На далечната греда непокрит беше Порту, който стреля от около два метра. На голлинията обаче беше застанал Йоско Гвардиол, който изчисти. Последва намеса на ВАР. Точно преди удара на Порту Лукас Клостерман игра с ръка и Джунейт Чакър отсъди дузпа. Зад топката застана Микел Оярсабал, който реализира за 2:1.

В 66-ата минута появилият се преди секунди в игра Емил Форсберг стреля опасно от средна дистанция. Матю Райън обаче съумя да реагира и изби. Получи се разбъркване в наказателното поле. От РБ Лайпциг претендираха за дузпа срещу Нкунку, но Джунейт Чакър беше категоричен, че няма основания за наказателен удар. Секунди по-късно реферът отново не уважи претенции на домакините за 11-метров наказателен удар.

Четири минути по-късно Андре Силва засече с глава центриране в пеналта, но прати топката високо над напречната греда.

Четвърт час преди изтичането на редовното време Нкунку се откъсна сам срещу Райън, но си поведе лошо топката и не успя да нанесе завършващ удар. Малко след това стражът на гостите спаси удар по земя на Форсберг.

В 80-ата минута Доминик Собослай замахна и навлезе в наказателното поле. Той беше спънат от Мохамед Симакан и Лайпциг получи дузпа. Зад топката застана Форсберг, който прати вратаря в другия ъгъл и изравни – 2:2.

В 88-ата минута Анхелиньо центрира отляво. Футболист на Лайпциг стреля, но топката се отклони в защитник. Бенямин Хенрихс успя да стигне до нея и от аутлинията подаде към Андре Силва. От непосредствена близост нападателят нямаше как да пропусне, но попадението не беше зачетено заради засада на Хенрихс.

До края Сосиедад удържа на натиска и не допусна трети гол. С основна заслуга за това беше Матю Райън, който на два пъти се намеси перфектно. Така испанците постигнаха до добър турнирен резултат, преди реваншът следващия четвъртък.