SEX афера или романтично приятелство: Джина Лолобриджида прекарва 10 дни насаме с Фидел Кастро

Най-красивата италианка отива на Острова на свободата, за да снима филм за лидера на кубинската революция

Култура
18:00 - 16 Януари 2023
9946
SEX афера или романтично приятелство: Джина Лолобриджида прекарва 10 дни насаме с Фидел Кастро

“От всички известни мъже на света, с които съм се срещала, преживяванията ми с кубинския лидер Фидер Кастро са оставили у мен най-силни спомени. Този мъж е вулкан. Пълен е със страст." Признанието е на иконата на италианското кино Джина Лолобриджида, която почина на 16 януари на 95 години. Думите си по адрес на лидера на кубинската революция тя изрича преди 15 години в интервю за немското женско списание “Билд дер фрау”.

Тогава актрисата отклони дискретно въпросите дали са верни слуховете, че с Фидел са били нещо повече от добри познати и приятели. През 1974 г. Лолобриджида е командирована от италианската телевизия “Рай Уно” в Куба, за да направи интервю с Фидел Кастро, както и филмов портрет за него. Тогава сексапилната италианка е на 47 години, харизматичният революционер е само година по-възрастен от актрисата. Двамата прекарват усамотени в разговори над 10 дни.

Няколко години преди да си отиде през 2016 г. Кастро разкри в едно от редките си интервюта, че срещата му с Джина Лолобриджида била много определяща в живота му.

В крайна сметка само Джина и Фидел знаят какво точно се е случило между тях и заедно отнесоха тайната си. Както биха казали някои - сега вече може да се срещнат на небето. 

Фидел Кастро и Джина Лолобриджида демонстрираха приятелските си отношения

Ел Команданте бе известен с многобройните си любовни афери, а жени, които са имали връзки с него го описваха като сексуален хищник. Той   бе строго охраняван заради несекващите опити за убийство и атентати срещу него, но за жените отваряше широко вратите на тайните си жилища.

След почти две седмици прекарани на Острова на свободата неустоимата италианка се връща в Рим, но при странни обстоятелства лентата със заснетия материал изчезва. Кастро и Лолобриджида поддържат топли приятелски връзки до кончината на Фидел през 2016 г.

“Ясно беше, че не става дума за любовна връзка, нито за сексуална", коментира известният унгарски драматург Жолт Пожгай. "Тогава там се срещат два много различни свята. Тя, свикнала на луксозен живот в родната Италия, изведнъж се оказва в непознат за нея свят", добавя писателят.

Той се запознава с актрисата и описва историята на нейното приятелство в пиесата "Джина и Фидел", която бе поставена у нас в Сатиричния театър. В ролята на италианския секссимвол влезе Нона Йотова, а на Ел Команданте - Кирил Ефремов.

Джина прекарва близо две седмици насаме с Фидел в Куба през 1973 г.

Лолобриджида е една от малкото красавици в света на киното, която има зад гърба си един-единствен брак - със словенския лекар Милко Скофич, от когото е единственият й син - Милко Скофич-младши. Чаровната италианка се омъжва през 1949 г. и се развежда след 22 години брак.

Джина винаги е била харесвана, но в младостта си рядко се е забърквала в емоционални залитания и авантюри, въпреки че се е снимала с най-красивите мъже на своето време: Антъни Куин, Хъмфри Богарт, Марчело Мастрояни, Рок Хъдсън, Жерар Филип и др.

В свои интервюта Джина Лолобриджида споделя, че е имала разкошни срещи в живота си с Хенри Кисинджьр, Антъни Куин, Майкъл Джексън, семейство Рейгън, Салвадор Дали, Фидел Кастро, Индира Ганди, Майка Тереза. Актрисата описва легендарния американски държавен секретар като чаровник, а Антъни Куин, с когото си партнира във филма "Парижката Света Богородица" като добър и близък приятел.