Сезар Риц – кралят на хотелите

Легенди
09:12 - 26 Август 2019
14951
Сезар Риц – кралят на хотелите

Сезар Риц – човекът, който напълно промени понятието за лукс и който създаде огромна хотелиерска империя, си отиде преди 101 години. Тринадесетото дете в семейството на швейцарски фермери направи шеметна кариера.

Сезар Риц се ражда на 23 февруари 1850 г. в селцето Нидервалд в кантона Вале. Интересно съвпадение е, че там на бял свят се появява и знаменитият швейцарски готвач Антон Мозиман, който също прави блестяща международна кариера. Малкият Сезар пасе козите на баща си, а след това тръгва на училище недалеч от град Бриг. В детските си години Сезар Риц говори само на швейцарски немски, а след това научава и френски, което в бъдеще се превръща в негов огромен плюс. Отначало професията му се е отдавала трудно.

„От теб няма да стане нищо. Никога нищо не ти се получава. За да преуспееш в хотелиерския бизнес трябва да имаш особен нюх, а ти го нямаш”, - казва управителят на тинейджърка, уволнявайки го от работа. Тези думи обаче не обезкуражават 17-годишния юноша, който честно признава, че „има много амбиции, но много малко пари”.


Отивайки в Париж Сезар започва работа в хотел, а след това става сервитьор в ресторант „Воазен” – най-известното за времето си заведение, което е сборен пункт на аристократи и влиятелни хора от финансовите и политическите среди. Риц се отличава с невероятна памет и всячески търси начини да угоди на вкусовете на клиентите, независимо дали става дума за храна, вино или музика. Веднъж бъдещият британски крал Едуард VII, тгава все още Уелски принц, му казва: „Риц, ти знаеш какво ми харесва. Просто организирай вечеря по мой вкус.

Сезар Риц се връща в родната си Швейцария, за да стане главен мениджър на веригата от планински хотели Риги Кулм, а след това е назначен за  управител на Гранд-хотел „Национал” в Люцерн, от чиито прозорци се открива прекрасен изглед към Люцернското езеро. Тук той доказва своя мениджърски талант и умението да види всеки детайл.

Хотел "Риц" в Париж

През лятото Сезар Риц управлява хотелите, а през зимата използва свободното време, за да се присъедини към висшето общество в Европа. Опитът му му помага много при управлението на хотелите в Ница, Сан Ремо и Монте Карло. Именно той открива талантливия френски шеф-готвач Огюст Ескофие, който днес се смята за един от основателите на съвременната френска кухня.

През 1880 г. Сезар Риц го моли да поеме управлението на кухнята на новия Гранд-хотел в Монте Карло, а през 1887 г. е открит и ресторант в модерния немски курорт Баден-Баден. След това повече от десет години двамата прекарват в Лондон, където в техните хотели „Савой” и „Карлтън” задължително отсядат най-богатите и известните.

Хотел "Риц" в Лондон 


Кулминацията в кариерата на Сезар Риц е през 1898 г. - тогава на прочутия площад „Вандом” в Париж се открива първият от луксозните хотели от марката „Риц”. След това през 1905 г. е открит същият хотел в Лондон, а година по-късно и в Мадрид. Сезар Риц е автор на знаменитата фраза „Клиентът винаги е прав” (макар че точните му думи са „Клиентът никога не греши”).

Той формулира и основното правило, което е задължително за всеки работещ в хотелиерския бизнес: „Да виждаш всичко, без да зяпаш, да чуваш всичко, без да подслушваш, да бъдеш внимателен, без да раболепничиш, да предвиждаш всичко, без да си самонадеян. Ако гостът е недоволен от ястието или от виното, веднага, без да задавате въпроси, го заменете.” Риц прокарва иновативна стратегия, чиято същност е да се приготвят блюда, които се харесват най-вече на жените.

В старите времена аристократките рядко обядваха навън, но в модерната епоха добре облечени жени, които се хранят в разкошни ресторанти и хотели е все по-често срещана гледка. И те са заинтригувани да получат истинско дамско меню. Избирайки къде да окачи полилеите в своите ресторанти Риц кара съпругата си, окичена с различни бижута, да седи на различни столове. През това време той наблюдава под коя светлина нейните диаманти блестят най-силно и красиво се преливат.


Въпреки огромния си успех в живота и многобройните си почитатели, кралят на хотелите страдал от клинична депресия. Ако се вярва на думите на неговата съпруга французойката Мари-Луиз към края на живота си Сезар Риц постоянно си задавал въпроса: „Аз какво направих?” И отговорът му бил: „Нищо”. През 1902 г. той преживява нервен срив и през последните 15 години от живота си почти не работи.

Сезар Риц умира на 68 години на 26 октомври 1918 г. в клиника на брега на Люцернското езеро. Няколко седмици след смъртта му идва и краят на Първата световна война и затова става възможно Сезар Риц да бъде погребан там, където прекарва най-ярките моменти от своята кариера – в Париж. След това обаче той е препогребан в родното си село Нидервалд, където е създаден и специален туристически маршрут, посветен на жизнения му път.

 

Автор: Томас Стивънс, swissinfo.ch