ШАХ и МАТ: И Молдова подпука Васил Божков

Личности
15:39 - 22 Октомври 2020
10086
ШАХ и МАТ: И Молдова подпука Васил Божков

Шах и мат за Васил Божков - Главната прокуратура в Молдова е започнала разследване срещу монополизацията на лотарийния бизнес в тяхната страна, съобщават местните сайтове. 

Разследването на практика е срещу създаването през 2016 г. на условия, включително и лобистко законодателство и лицензии в полза на компаниите, свързани с Васил Божков, които монополизирали местния пазар.   

Васил Божков стана водещ играч и в тото пазара на Република Молдова – негов човек ръководи водещата фирма-подпизпълнител на „Национална Лотария” на страната. Става дума за българския гражданин Пламен Стефанов Миланов, който от 18 години живее в Кишинев.

Българо-молдовският предприемач ръководи най-големия подизпълнител на „Национална лотария” на Република Молдова (НЛМ) през регистрирана в Дубай фирма. Същевременно шоуто на лотарията се излъчва всяка неделя по телевизията на реалния властелин на Молдова – олигарх и председател на Демократичната партия (ДПМ) Владимир Плахотнюк.

Статията за българина бе на корицата (виж снимката) на авторитетния вестник за разследваща журналистика Ziarul de Garda (ZdG), като на нея е изобразен босът на Миланов – Васил Крумов Божков, известен в ъндърграунда като “Черепа”. Разследването е озаглавено “Бизнесът “Лотария”.

Огнян Донев и Радосвет Радев купуват банка „гнила ябълка” в Молдова” за придобиването на втората по големина банка в страната Moldindconbank (MICB) от българската „Доверие – обединен холдинг” АД, същият българин Пламен Миланов ръководи в Кишинев дъщерната фирма на Sophaprma – Sopharmacy MC.

Sopharmacy MC има юридически адрес в сградата, която е собственост на депутата от управляващата ДПМ Владимир Андронаки (на парламентарните избори от 24 февруари 2019 г. той е преизбран за член на Парламента на Молдова), с който Пламен Миланов поддържа приятелски отношения.

Самият Миланов отрича да е близък до ДПМ: „С г-н Андронаки ни свързват единствено обикновените отношения – наемател / наемодател”.
По думите му „това е само една от сградите”, в които ръководените от него компании работят в молдовската столица. Отрича депутатът да е свързан с държавните поръчки на молдовското тото: „Няма информация за връзката на този господин със сделките, които споменавате”.

Пламен Миланов отрича и да е въвлечен в сделката на „Доверие” за MICB. „Не разполагам с информация относно състава на акционерите на „Доверие – обединен холдинг” АД. Направете си справка в българския регистър!”.