Шаламанов поиска разполагане на зенитно-ракетни комплекси у нас

Вече има такива в Турция и Словакия, обясни бившият военен министър

Политика
18:26 - 30 Септември 2023
4050
Шаламанов поиска разполагане на зенитно-ракетни комплекси у нас

Време е да поискаме разполагане на зенитно-ракетни комплекси у нас. Това е нормална практика, вече има такива в Турция и Словакия. България следва да преговаря за придобиване на засилващ отбранителните способности капацитет от съюзниците в НАТО. Трябват ни ПВО системи и ракетни комплекси за брегова охрана. Това каза бившият военен министър Велизар Шаламанов за "Офанзива с Любо Огнянов". 

По думите му информацията колко са неизправните ракети в българското военно оборудване е конфиденциална. "Предаването на дефектирали ракети на Украйна, за да използват определени детайли от тях или да възстановят годността им, е въпрос на тяхната страна. След като военните специалисти са ги определили като негодни, те не са включени в плановете за отбранителна готовност, така че не накърняват бойната способност на армията. Поради членството ни в НАТО, въздушният суверенитет се гарантира от тях. След като няма възможност да бъдат ремонтирани и поддържани в изправност, ракетите трябва да излязат от състава на армията. Това са изделия с отпаднала необходимост. От дълго време има практика за канибализиране на действащата техника - дефектирали изделия стават източник на резервни части за действащите", коментира той. 

Според него са необходими още две стъпки за превъоръжаване на сухопътните войски, освен поръчаните 198 бронирани машини.