Шаманът от бунта в Капитолия - ветеран от ВМС, изгонен след отказ да се ваксинира

Известно време Джейкъб Чансли се е препитавал и като актьор

Топ
20:12 - 14 Януари 2021
4333
Шаманът от бунта в Капитолия - ветеран от ВМС, изгонен след отказ да се ваксинира

Снимките от щурма на Капитолия запечатаха една колоритна фигура, която бързо се превърна в лице на привържениците на Доналд Тръмп, готови да го защитават със зъби и нокти - млад мъж с кожена шапка с рога, голо до кръста татуирано тяло и изрисувано в червено, бяло и синьо лице.

Заради дегизировката си ексцентрикът стана известен като Шамана на конспираторите от QAnon. Той бе в челните редици на бунтовниците и биографията му показва, че е характерен типаж за онази част от американците, които не биха се поколебали да хвърлят САЩ в кръвопролитна гражданска война.

Часове след щурма 32-годишният Джейкъб Антъни Чансли, известен още като Джейк Анджели, бе арестуван и обвинен в насилствено влизане в сграда с ограничен достъп и създаване на безредици вътре в нея. Версията на задържания е, че той просто се е разхождал из Капитолия и е влязъл вътре, защото вратите били отворени. При атаката загинаха петима души, сред които един полицай, а конгресмените, които се бяха събрали да утвърдят Джо Байдън за президент, се скриха в бункер.

Американски медии съобщиха във вторник, че арестуваният Джейкъб отказва да се храни, защото надзирателите не му давали органична храна. При първото му появяване в съда в понеделник съдията е посъветвал адвокатите му да работят с управата на затвора, за да му осигурят биодиета. Майка му Марта каза пред медиите, че на него му прилошавало, когато не се храни с органични продукти.

Властите и медиите бързо разкриха и други факти за шамана освен нежния му стомах. Според изданието “Нейви таймс” едва 18-годишен Чансли (Анджели) облича униформата на военен моряк и я носи в продължение на 25 месеца. Имал няколко медала за службата си. Според в. “Дейли мейл” през 2007 г. той бил изхвърлен от флота след отказ да бъде ваксиниран срещу антракс.

Знае се, че е роден във Финикс, Аризона, и известно време се препитавал като актьор, който имал ангажименти в дублажа. В момента не е ясно как се издържа. Но кадри от различни събития показват, че е сред редовните участници в митингите на Доналд Тръмп най-малко от две година насам.

Забележителната му рогата фигура е била засичана на протестите срещу наложените заради коронавируса мерки. През целия ноември, докато в Аризона са броели гласовете, той бил на лагер пред местната съдебна палата, като убеждавал всички минаващи, че изборите са менте, че Тръмп е спечелил и ще си върне заслужената победа благодарение на Върховния съд.

Веднага след ареста му тръгна слух, че е член на крайнолявата организация “Антифа”, с която бяха свързвани бунтовете около убийството на Джордж Флойд и кампанията “Животът на чернокожите има значение”. Самият Джейкъб поддържал в началото тази теза, но характерните му за белите расисти татуировки го издали. Оказа се, че той е крайнодесен активист и привърженик на конспиративната мрежа QAnon. Често по време на митингите на Тръмп скандирал теории на заговора, разпространявани от този своеобразен култ, държал лозунг “Q ме изпраща”.

QAnon се заражда няколко месеца след началото на мандата на Доналд Тръмп. Началото на тази конспиративна мрежа е сложено с пост във форума 4chan, подписан от някой си Q, представящ се за висш държавен чиновник с достъп до секретна информация.