Шамар за Шолц, консервативният ХДС взе Берлин

Кметските избори в столицата на Германия донесоха изненадваща победа на християндемократите

Новини
17:30 - 15 Февруари 2023
2097
Шамар за Шолц, консервативният ХДС взе Берлин

Консервативният Християндемократически съюз (ХДС), най-голямата опозиционна партия в Германия, спечели изненадващо кметските избори в столицата Берлин. Въпреки победата не е сигурно, че новият кмет ще бъде от ХДС, но резултатът на консерваторите в този доскоро левоцентристки бастион повдига сериозни въпроси пред управляващата на федерално равнище коалиция на канцлера Олаф Шолц.

В неделя в Берлин бяха произведени повторни избори за кмет, след като съдът касира предишния вот, състоял се през септември 2021 г., заради открити немаловажни нарушения в изборния процес и постанови да има прегласуване.

Победата на ХДС дава значителен тласък на консерваторите, но най-вече на лидера им Фридрих Мерц,

тъй като веднага му даде основание да се похвали, че новият по-консервативен курс на партията, който тя следва, откакто той я оглави, е правилният, отбелязва „Дойче веле“.

Но макар и картата с изборните резултати по райони да не дава напълно точна представа за нагласите на избирателите в града, тя все пак очертава важна разделителна линия в Германия, която върви по културен признак и очевидно минава и през столицата – едно по-младо, левоцентристки ориентирано поколение, живеещо основно в централните части на големите градове и интересуващо се най-вече от въпроси като климата,

се изправя срещу едно по-възрастно поколение, съсредоточено основно в предградията, чиято основна грижа са проблемите с престъпността.

ХДС спечели убедително изборите с над 28 процента от гласовете и изглежда много добре е доловил настроенията на избирателите, тъй като основното предизборно послание, на което заложи – ред и сигурност – се оказва доста точно: според проучване 23 на сто от берлинските избиратели посочват, че

най-големият проблем на града за тях е сигурността;

чак след това идват теми като жилищният въпрос (17 процента) и климатът (15 на сто); мнозинството от избирателите са съгласни, че именно ХДС е партията, която е в състояние да се справи най-добре с този проблем.

БЕЗРЕДИЦИ НА НОВА ГОДИНА

Почти сигурно е, че за победата на консерваторите до голяма степен

допринесоха сцените на хаос и насилие в някои части на Берлин в новогодишната нощ.

Това най-вероятно е така, защото проучванията през ноември и декември сочеха силно оспорвана надпревара между Германската социалдемократическа партия (ГСДП), ХДС и Зелените, но в първата седмица на януари, същата седмица, когато започна гласуването за изборите по пощата, във водещите заглавия на новините влязоха

историите за млади мъже, които в новогодишната нощ замерят с пиротехнически изделия служители на пожарната и полицията.  

Това веднага породи бурни обществени дебати, от които се възползва кандидатът за кмет на ХДС Кай Вегнер. По-специално основна тема на спора бе това, че тези инциденти са се случвали в райони на града, където живеят големи имигрантски общности. Вегнер дори призова полицията да разкрие имената на извършителите,

за да може обществеността да научи дали те са от арабски или турски произход (в Германия по закон имената на заподозрени за престъпления могат да се огласяват в медиите само с инициалите).

И макар тези призиви на кандидата на ХДС да срещнаха критики от страна на кмета на Берлин Франциска Гифай (ГСДП) и кандидата на Зелените Бетина Яраш, те изглежда са намерили отзвук сред голяма част от жителите на града. Осемдесет и три процента от новите избиратели на консерваторите отговарят в проучване, че са

съгласни с мнението, че е „добре кандидатите за кметското място в Берлин да назовават ясно проблемите с имигрантите“.

Франк Декер, политолог от Рейнския университет „Фридрих Вилхелм“ в Бон, смята, че този въпрос може да създаде проблеми на канцлера Шолц и коалицията му. „ХДС спечели с настояванията си, че тази тема целенасочено е превръщана в табу“, каза изследователят пред „Дойче веле“. „И което е по-интересното, тази тема помогна повече на ХДС, отколкото на „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Обикновено тъкмо АзГ обира протестния вот срещу миграционната политика на Германия.“

Крайнодясната АзГ събра 9 процента от гласовете, но това е само с 1 пункт повече в сравнение с вота от 2021 г., докато ХДС увеличава подкрепата си оттогава с над 10 на сто.

„Левоцентристките партии, особено Зелените, ще трябва да се замислят какво да правят с този въпрос“, каза Декер. По думите му германското общество е „имигрантско“, така че темата за мигрантите и бежанците няма да изчезне скоро от дневния ред.

ОПОЗИЦИЯ И УПРАВЛЯВАЩИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ

След победата в Берлин консерваторите се надяват тя да им помогне да триумфират и на предстоящите през октомври важни регионални избори в провинция Хесен, чийто административен център е финансовата столица на Германия и Европейския съюз – Франкфурт. Там засега прогнозите са, че

действащият консервативен премиер е напът да загуби от кандидата на социалдемократите, който е смятан за близък съратник на Шолц, отбелязва Ройтерс.

Но загубата на изборите в Берлин може да създаде проблеми на ГСДП и управляващата на национално равнище коалиция на канцлера не на последно място и защото ще я лиши от още гласове в горната камара на германския парламент Бундесрата (Федералното събрание), където са представени отделните провинции. В Германия столицата Берлин е със статут на отделна федерална провинция.

Блумбърг даде още по-тежка оценка на представянето на управляващата на национално равнище трипартийна коалиция на канцлера – ГСДП, Зелените и либералите от Свободната демократическа партия (СвДП), определяйки го като фиаско. Това според агенцията е така, защото от една страна,

и трите партии губят подкрепа в сравнение с изборите през 2021 г.,

и от друга, защото едната от тях, СвДП, дори не успя да мине 5-процентния праг за влизане в регионалния парламент на Берлин. Всичко това създава предпоставки за възникване на напрежение между тези формации на местно и национално равнище, което да предизвика политически турбуленции, отбелязва Блумбърг.

Но най-болезнен за ГСДП на Шолц е може би фактът, че ХДС победи социалдемократите с близо 10-процентна преднина, застрашавайки над 20-годишната безапелационна доминация на ГСДП в германската столица.

Утехата за канцлера и социалдемократите от изборния резултат е, че ХДС може да не успее да сформира около себе си коалиция в регионалния парламент на Берлин, за да излъчи кмет и да управлява – Зелените вече заявиха, че предпочитат да продължат досегашния управленски съюз в града с ГСДП и крайнолявата партия „Левите“. Това отваря възможност за социалдемократите да влязат отново в кметството – но през задния вход, а не както досега, през парадния.