Шанхай въвежда локдаун в още райони

В континентален Китай броят на новите случаи последните две седмици е много висок

Свят
13:52 - 30 Март 2022
1990
Шанхай въвежда локдаун в още райони

Властите на китайския град Шанхай започнаха два дни предсрочно да поставят под карантина някои части на града заради увеличаването на случаите на COVID-19 - които са се увеличили с една трета през последните дни, предаде Ройтерс.

Шанхай е разделен на две зони - западна и източна. Живеещи в източната част вече са в локдаун от началото на тази седмица, а западните райони трябваше да влязат в четиридневен локдаун в петък тази седмица, но поради епидемичната ситуация бе преценено, че това трябва да стане от днес.

Според проучване на икономисти от Китайския университет в Хонконг и пекинския университет "Цинхуа" при налагането на пълна карантина в Шанхай - голям финансов център с население от 26 милиона, ще се стигне до четирипроцентов спад в реалния БВП на Китай.

Днес в Шанхай са регистрирани рекордните 5 656 безсимптомни и 326 симптомни случая на COVID-19 за последните 24 часа. Това е увеличение с над 1 300 безсимптомни и над 200 симптомни случая спрямо регистрираните в понеделник.

В югоизточния район Минхан, където живеят над 2.5 милиона души, до 5 април спира да работи автобусният градски транспорт. В Пудон, индустриалния и финансов център на града, епидемията вече създаде проблеми на бизнеса. Компаниите „Аптив“ и „Тисенкруп" също като „Тесла“ затвориха своите заводи в града заради ограничителните мерки. Заради пандемията китайски фирми спряха планираните си първични публични предлагания.

В континентален Китай броят на новите случаи последните две седмици е много по-висок, отколкото през първите два месеца на годината. Това е най-голямата вълна на заболели от първите случаи, регистрирани в Ухан през 2020 година.

В източния град Сюйчжо съобщиха за по-малко от 20 случая на заразени за последната седмица, но въпреки това в града от днес е наложен тридневен локдаун.