ШАНС! Добра новина за Митьо Очите

Спецпрокуратурата свали част от обвиненията срещу страшилището от Несебър

Топ
08:00 - 23 Ноември 2021
3771
ШАНС! Добра новина за Митьо Очите

Страховитият подземен бос Димитър Желязков – Митьо Очите удари шестица от тото почти в буквален смисъл – спецпрокуратурата свали няколко обвинения срещу мафиотския бос преди старта на делото срещу него.

След редица връщания на процеса заради нарушения прокурорите ремонтираха обвинителния акт и свалиха някои от обвиненията срещу гангстера, за които няма позволение той да бъде изправен на съд, пише „България Днес”.

Пречката пред разследването, което се точи от 2018 г., е свързана със задържането на Митьо Очите в Истанбул и предаването му на нашите власти. Според закона екстрадираното лице може да бъде съдено само за престъпления, за които е позволено предаването му.

Още в началото на процеса става ясно, че прокуратурата ще го подпука като лидер на банда и за участие в три палежа - на казино, автомобил и вендинг машина, в съучастие с други подсъдими.

Турските власти разрешават предаването на несебърския Ал Капоне на България, но у нас той е обвинен и за изнудване на бизнесмени и собственици на погребални агенции, както и за разпространение на наркотици.

Това превръща казуса в ябълка на раздора между прокуратурата и защитата, която иска спиране на делото. Налага се тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров да се примоли на турските власти за допълнително разрешение Очите да бъде преследван от Темида.

Поставените в безизходица разследващи най-накрая решават да отпишат спорните точки от обвинителния акт.

Така отпадат освен част от престъпленията на разбойника, но и такива срещу негови съпроцесници, които са за съучастие. Обвиненията са отделени и са спрени, потвърдиха за вестника от съда.