Шантавият д-р Ненков: Забиха ми игла в мозъка и реших да стана лекар!

Усложнен синузит събудил интереса на бившия министър към медицината

Шоу
15:00 - 20 Септември 2024
4871
Шантавият д-р Ненков: Забиха ми игла в мозъка и реших да стана лекар!

Уникалния бивш министър здравеопазването д-р Мирослав Ненков беше гост в скандалния подкаст “При ТоТо” на рапъра Йонислав Йотов. Шантавият доктор се раздаде докрай и разказа страхотни истории, в това число как е решил да се отдаде на медицината.

"В 7-и клас имах гадно усложнение на синузита. Ако сега ме загледаш, едното ми око е малко по-отворено от другото. Възпалението на този синус, който се казва максиларен, навлиза зад окото, зад очната ябълка, и я избутва напред, когато инфекцията напредне много. И една сутрин мама, Бог да я прости, ме заведе в Първа градска на очен доктор.

Влезе една дама в бяла престилка и каза: „Какво го гледате това момче, то е за приемане?!“. И ме приеха в „Уши, нос, гърло“. Къде е окото, къде са ушите, къде е носът, къде е гърлото... Дойде д-р Иванчев, никога няма да го забравя. Голям, едър мъж, много готин. Каза: „Ела, моето момче, с мен“. Седна срещу мен и завря един голям тампон в носа ми.

Стана ми горчиво, стегна ми се гърлото. И като извади една игла - хряс в носа ми. Проникването в костната мембрана до носната кухина и в максиларния синус за мен беше незабравимо усещане. Горе-долу като да ядеш хрущяла на пилето, само че в твоята глава. И ми направи промивка, пет пъти. Не в този ден, в пет поредни. Някакви работи излязоха от носа ми и нещо май тогава ми се изметна в главата... Да не би пък да ми е пипнал някой нерв в мозъка, знам ли. Оттогава знам, че ще бъда лекар.

Видният анестезиолог се отдаде и на предвиждания за бъдещето на медицината:

"Преди само няколкостотин години на един европейски крал са му разказали играта с пускане на кръв, капане на живак в ушите и някакви такива извращения. И той е умрял в адски мъки за десетина дни. Тогава обаче хората така са лекували някои болести. Това е документирано. В кралския двор са извикани най-великите лекари по онова време. В крайна сметка кралят умрял, а в наше време са го изровили и са установили, че жена му го е тровила с арсен

Проста работа. Така че не след 100, и след 50 години не мога да си представя какво ще се случи с медицината. Сега тя намира гени, прави чудеса... Животът на човека се е удължил заради това, че се откриват лечения за всякакви болести. Да спомена само инсулина, ваксините..."