Шапка за 630 хил. долара? Може, ако е на Харисън Форд

Федората е продадена заедно с непубликувани досега снимки на каскадьора, облечен в станалия емблематичен костюм на снимачната площадка

Актуални новини
14:17 - 17 Август 2024
2517
Шапка за 630 хил. долара? Може, ако е на Харисън Форд

Шапка на Харисън Форд от филма "Индиана Джоунс и храмът на обречените" беше продадена за 630 000 щатски долара на търг в Лос Анджелис, съобщи Би Би Си.

Харисън Форд е с шапката с периферия в сцената, в която скача от горящ самолет. Тя е изработена специално за филма. 

От аукционната къща казаха, че тази шапка "федора" е била използвана и по време на допълнителни снимки в съоръженията за визуални ефекти на продуцента Джордж Лукас.

Тя е била в личната колекция на каскадьора Дийн Ферандини, дубльор на Харисън Форд. Той почина миналата година. Федората е продадена заедно с непубликувани досега снимки на каскадьора, облечен в станалия емблематичен костюм на снимачната площадка.

Шапката в пясъчен цвят е версия на оригиналната, показана в първия филм за Индиана Джоунс – "Похитителите на изчезналия кивот". Тя е с по-заострена горна част, отколкото в първия филм, обясниха от аукционната къща Propstore. Създадена е от Herbert Johnson Hat Company в Лондон, като подплатата е със златни монограмни инициали IJ.

Тази шапка достигна над два пъти повече от друга, използвана в "Храмът на обречените", продадена на търг през 2021 г. за 300 000 долара. 

На сегашния търг са продадени и други филмови сувенири, включително реквизит от филми като "Междузвездни войни", "Хари Потър" и филм от поредицата за  Джеймс Бонд.

Шлем на имперски щурмовак, използван във филма "Междузвездни войни" от 1983 г. "Завръщането на джедаите" беше купен за 315 000 долара – както и светеща вълшебна пръчка, използвана от Даниел Радклиф в "Хари Потър и Затворникът от Азкабан", която привлече оферта от 53,550 долара. Костюм, носен от Даниъл Крейг във филма "Скайфол" за Джеймс Бонд от 2012 г. беше продаден за 35 000 долара.