Шаренкова определи Евгений Примаков като световен будител

В Руския културен център отбелязаха 90-та годишнина от рождението на видния дипломат

Русия
17:35 - 01 Ноември 2019
3562
Шаренкова определи Евгений Примаков като световен будител

90 години от рождението на патриарха на руската дипломация акад. Евгений Примаков бяха отбелязани днес в Руския културно-информационен център. "Вечер в памет на акад. Примаков" бе организирана от Форум "България- Русия" и посолството на Русия.

Посланик Анатолий Макаров определи акад. Примаков като знакова фигура не само за Русия, но и за целия свят. Той припомни, че концепцията на Примаков за многополярността е във всички учебници по международни отношения.

Пред журналисти Светлана Шаренкова, председател на Форум "България-Русия", посочи, че акад. Примаков е бил от един от световните будители на нашето време. Той беше много добър приятел на България и през последните 15-20 години направи много за развитието на българо-руските отношения, коментира тя. По думите й българо-руските отношения се развиват с различна динамика - в тях има и паузи, и пропуски, и много силни моменти.

Независимо от "шпионските скандали", българо-руските отношения имат една нова динамика, каза Шаренкова и допълни, че важното е двете държави да имат специални отношения, каквито са имали от векове и които са свързани с обща история, обща писменост, обща вяра.

На събитието беше представена книгата "Нашият Примаков" със спомени за него от руския президент Владимир Путин, външния министър Сергей Лавров, председателя на горната камара на руския парламент - Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко, както и изложба за живота и делото му. В рамките на отбелязването на годишнината е и прожекция на филма "Последният ден. Евгений Примаков".

Акад. Евгений Примаков (1929 - 2015) е световноизвестен руски учен, дипломат и държавник. Бил е ръководител на Службата за външно разузнаване, външен министър и министър-председател на Русия. Акад. Примаков е автор на визията за новия многополюсен световен ред.