Шарл Мишел и Си Дзинпин отсвириха Урсула фон дер Лайен

Председателят на ЕК не беше поканена на среща в кулоарите на Г-20 в Бали

Топ
15:54 - 10 Ноември 2022
4723
Шарл Мишел и Си Дзинпин отсвириха Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не беше поканена на среща между председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и китайския президент Си Дзинпин в кулоарите на срещата на Г-20 в Бали поради напрегнати отношения между двамата европейски политици.

Това пише в четвъртък вестник "Политико", позовавайки се на представители на ЕС.

Според вестника през почти трите години от встъпването в длъжност е имало "невероятна пропаст“ в отношенията между Мишел и фон дер Лайен: служителите на Европейския съвет и ЕК "не са били препоръчани да общуват,

двамата лидери са се изключвали взаимно от срещи с чужди представители“.

Според вестника фон дер Лайен не е била поканена на среща с китайския лидер, тъй като не е позволила на Мишел да присъства на среща с индийския премиер Нарендра Моди в кулоарите на срещата на Групата на седемте в Германия през юни. Председателят на Европейската комисия и шефът на Европейския съвет почти не се виждат.

Техният персонал, който организира пътуването до срещата на Г-20, е натоварен със задачата да състави график, така че политиците да могат да избегнат срещи.

Подобни отношения засягат законодателния и политическия дневен ред на Европейския съюз и също така заплашват да подкопаят позицията му на международната арена. Напрежението между ЕК и Европейския съвет затруднява изграждането на комуникация с други международни организации и трети страни. Както пише вестникът, докато обсъждаха глобалната продоволствена криза, служители на ООН "бяха изненадани, когато висш служител на ЕС, който преди това е участвал в преговорите, беше внезапно изключен от следващите срещи“.

Според събеседниците на вестника отношенията между двамата политици са започнали с "малки залитания, но без изненади".

Те обаче се влошиха през април след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. В заседателната зала имаше само два стола, които бяха заети от Ердоган и Мишел, което принуди фон дер Лайен да седне на диван отстрани. Видео от инцидента се разпространи в интернет.

Събеседниците на изданието са съгласни, че и двамата политици са виновни за конфликта, като личните им качества са изиграли важна роля. Един от представителите на ЕС отбеляза, че отношенията между европейските институции никога не са били на толкова ниско ниво.