Шарл Мишел: Корупционният скандал вреди на доверието в ЕС

Белгийската полиция арестува няколко души, сред които гръцкият евродепутат Ева Кайли

ЕС
11:26 - 21 Декември 2022
1703
Шарл Мишел: Корупционният скандал вреди на доверието в ЕС

Корупционният скандал, който разтърси Европейския парламент, е "драматичен и вреден за доверието в Европейския съюз" и затруднява Брюксел да се справи с множество конкурентни кризи, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в ексклузивно интервю за "Политико".

Мишел заяви, че е силно обезпокоен от обвиненията в престъпно сдружаване и пране на пари и корупция, повдигнати от белгийската полиция срещу настоящи и бивши членове на Европейския парламент през последните дни.

"На първо място трябва да си вземем поука от това и да предложим пакет от мерки, за да избегнем подобни неща - да предотвратим корупцията в бъдеще", каза Мишел, бивш белгийски министър-председател, който сега е във втория си мандат като председател на Европейския съвет.

"Но скандалът ни затруднява още повече да се съсредоточим върху икономическите и енергийните кризи, които оказват влияние върху живота на европейските граждани в момента", каза той.

Белгийската полиция арестува няколко души, сред които гръцкият евродепутат Ева Кайли и италианският ѝ партньор Франческо Джорджи, както и италианският бивш евродепутат Пиер Антонио Панцери и Николо Фига-Таламанка, генерален секретар на група за борба за върховенство на закона.

Полицията запечата също така множество офиси в Парламента и иззе най-малко 1,5 млн. евро в брой след едногодишно общоевропейско разследване за предполагаема корупция и пране на пари.

Аферата, която се случи точно когато Световното първенство по футбол в Катар достигна своето кресчендо, затвърди образа на петролното кралство като зловредна намесваща се сила, а на ЕС - като мрачно игрище за корумпирани, правоимащи и самодоволни еврократи.

"През последната година ЕС е попадал в заглавията на световните вестници само няколко пъти - например, когато забранихме двигателя с вътрешно горене, а сега и с този корупционен скандал", оплаква се пред „Политико” Валери Хайер, френски евродепутат от партията на президента Еманюел Макрон.

Мишел призна, че средният европеец едва ли прави разлика между трите големи клона на ЕС - Европейския парламент, ръководения от него Европейски съвет и Европейската комисия, която служи като изпълнителна власт и предлага законодателство.

Петното от скандала ще усложни работата му, тъй като през новата година той се стреми да "поднови сватбените обети на ЕС" и се опитва да се справи с редица въпроси, които определи като "екзистенциални за европейския проект".

Сред тях са преговорите със Съединените щати по програмата за субсидиране по Закона за намаляване на инфлацията, която притесни европейските лидери заради относителната си икономическа конкурентоспособност.

Ако Европа не успее да предложи адекватен отговор през следващите седмици, тогава тя рискува "фрагментация на единния пазар", заяви Мишел. Той заяви, че другият голям проблем пред Европа е "прекалената зависимост от Китай и натискът, който Китай оказва върху нас".