Шарл Мишел: Не признаваме фалшиви резултати от бутафорни референдуми

Украйна
08:34 - 28 Септември 2022
1868
Шарл Мишел: Не признаваме фалшиви резултати от бутафорни референдуми

Бутафорни референдуми. Фалшиви резултати. Ние не признаваме нито едното, нито другото. Това написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Според Москва референдумите в 4 украински области са завършили успешно, без сериозни нарушения и с огромно мнозинство на желаещите анексия към Русия. Руският президент Владимир Путин каза, че Русия иска да "спаси хората" в четири окупирани области в Украйна.

"Спасяването на хората в териториите, където се провежда този референдум е във фокуса на вниманието на цялото ни общество и на цялата страна", каза Путин. 

Той вероятно ще обяви официалното анексиране на окупираните региони на Украйна към Русия до дни, каза министерството на отбраната на Обединеното кралство тази сутрин.

Украйна многократно е предупреждавала, че руската анексия на допълнителни територии ще унищожи всякакъв шанс за мирни преговори, седем месеца след като Москва започна инвазията си в страната.

Така наречените референдуми в четири окупирани региона на Украйна бяха определени като "явно нарушение на международното право" от ръководителя на НАТО. Йенс Столтенберг заяви, че гласуванията, проведени от Русия в провинциите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, нямат легитимност и напомни, че тези територии са част от Украйна.

Набързо организираните гласувания бяха проведени в продължение на пет дни в четирите окупирани области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, които съставляват около 15% от украинската територия. Според резултатите от снощи над 85 от "гласувалите" искат отделяне и присъединяване към състава на РФ.