Шарл Мишел: Разходите на ЕС за отбрана ще достигнат рекордните 270 млрд. евро

ЕС
17:12 - 30 Ноември 2023
1591
Шарл Мишел: Разходите на ЕС за отбрана ще достигнат рекордните 270 млрд. евро

Военните разходи на ЕС ще достигнат рекордните 270 млрд. евро през 2023 г. в условията на руската война в Украйна, заяви ръководителят на блока Шарл Мишел, предаде АФП.

Въпреки рекордната цифра Мишел заяви, че блокът "трябва да работи за единен пазар в областта на отбраната", за да координира по-добре разходите и да гарантира, че съюзът може да действа по-бързо заедно.

"Изпращаме на нашата отбранителна индустрия ясно послание: произвеждайте и ние ще купуваме", каза Мишел в реч в Брюксел.

Пълномащабната война на Москва в Украйна през 2022 г. даде на Европа сигнал, че трябва да вложи повече средства в отбраната, за да може да се противопостави на заплахата от войнствения си източен съсед.

"Само през тази година общите разходи за отбрана на всички държави - членки на ЕС, са приблизително 270 млрд. евро", каза председателят на Европейския съвет.

Миналата година разходите достигнаха 240 млрд. евро, което само по себе си е рекорд и общо увеличение с 6 % спрямо 2021 г., тъй като 27-те държави членки на ЕС увеличиха покупките на нова техника.

Европейската агенция по отбрана (ЕАО) съобщи, че 6 държави са увеличили разходите си с над 10 % през 2022 г., като кандидатът за членство в НАТО Швеция е пръснала над 30 % повече.

"Нашите въоръжени сили трябва да са готови за една много по-взискателна епоха", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който оглавява ЕАО.

"Приспособяването към тези нови реалности означава преди всичко да се инвестира повече в отбраната", добави висшият дипломат.

Но Борел предупреди, че въпреки увеличението блокът все още е изправен пред "ключови пропуски в способностите" и продължава да "изостава от другите глобални играчи".