Шарл Мишел: Украйна може да влезе в ЕС до 2030 г.

Украйна
11:32 - 04 Октомври 2023
887
Шарл Мишел: Украйна може да влезе в ЕС до 2030 г.

Украйна може да стане пълноправен член на Европейския съюз до 2030 г., заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в интервю за германското издание "Шпигел" на 3 октомври.

"Украйна наистина може да стане пълноправен член на ЕС през 2030 г., ако и двете страни си напишат домашното", каза Мишел. Той не даде мнението си доколко Киев в момента отговаря на стандартите за членство в блока, след като миналата година получи статут на кандидат.

"Украйна и другите страни - кандидатки за членство в ЕС - трябва активно и постоянно да провеждат реформи, да се борят с корупцията и да спазват правните условия", заяви Мишел.

На 2 октомври външните министри на страните от ЕС, включително Мария Габриел, се събраха в Киев на историческа среща. След нея украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че официалните лица са се договорили да придвижат кандидатурата на Украйна "с максимална скорост".

Киев се присъединява към седем други страни кандидатки, които искат да влязат в блока - Турция, Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Молдова и Босна и Херцеговина.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз се подготвя да започне преговори с Украйна за бъдещото ѝ присъединяване, като официално съобщение се очаква да бъде направено още през декември.

Според трима дипломати, запознати с плановете и цитирани от Politico, евролидерите се готвят да дадат на Киев зелена светлина за започване на официални преговори за присъединяване към блока от 27 държави преди края на годината.