Шедьоври за $4 милиона, събирани от Кристо и Жан-Клод, отиват на търг

400 творби от личната колекция на прочутия творчески дует ще бъдат продадени в Париж

Култура
15:27 - 17 Декември 2020
1916
Шедьоври за $4 милиона, събирани от Кристо и Жан-Клод, отиват на търг

400 уникални творби от частната колекция на най-известното творческо дуо в света - Кристо и Жан-Клод отиват на търг, съобщи WSJ. Аукиционната къща Sotheby’s ще представи на търг в Париж през февруари произведения, собственост на художника от български произход и френската му съпруга.

Кристо и Жана-Клод придобиха международна известност още през 60-те години на миналия век като опаковаха цели сгради, мостове, островни брегове и Сентръл парк в Ню Йорк в цветна тъкан. Инсталациите им привлякоха през годините стотици милиони посетители. След смъртта на Жана-Клод на 74-годишна възраст през 2009 г., Кристо продължи да твори. Един от последните му проекти бе през 2018 г,  натрупвайки около 7500 барела с петрол, за да наподоби египетската гробница-Мастаба, която той пусна в езерото Серпентайн в Лондон. Кристо почина на 84-годишна възраст през май т.г.

През годините двойката събра колекция от над 400 творби, които окачиха от пода до тавана в студиото си в Ню Йорк. Колекцията включва шедьоври, които са получавали като подаръци или такива, които са придобили със замяна срещу собствените си творби с други следвоенни художници, на които се възхищаваха, включително Лусио Фонтана, Ив Клайн и Мимо Ротела. Експертът на Sotheby’s Саймън Шоу каза, че продажбата на тези творби, която се изчислява на 4 милиона долара, прелива от платна и произведения на хартия, чийто малък мащаб е в контраст с огромното изкуство на артистичната двойка. 
 

На снимката: Кристо и Жан Клод пред инсталацията
"Портите" в Сентрал парк, Ню Йорк 2005 г.