Шеф Манчев: 30% от ресторантите в страната вече са затворили

Новини
16:32 - 17 Януари 2022
4322
Шеф Манчев: 30% от ресторантите в страната вече са затворили

Това, което се случва в хотелиерството и ресторантьорството, е изключително пагубно за бизнеса. Дойдоха новите сметки, обаче нямаше никакви компенсации. Когато обещаеш нещо, спазвай го.

Ако бизнесът не получи подкрепа от държавата, няма да се справя със сметките и това ще рефлектира върху крайната цена, а тя върви страшно много нагоре, оттам следва инфлация, а тя обезценява всичко. 

Това коментира пред Нова тв шеф Иван Манчев.

Държавата трябва да се намеси много сериозно. Това, което се случва сега, е трагично и не знам как ще продължим, посочи той.

Особено малкия бизнес, малките ресторанти, които не могат да си плащат сметките, ще затворят.

При мен последната сметка за ток беше между 80 и 100 процента отгоре. Това беше миналия месец. Ние не можем да се справяме, посочи той.

Разбира се, тези решения трябва да са дългосрочни, а не месец за месец. Един път получаваме компенсации, другия - не. Обещават, че следващия месец ще има, но така не става, нямаме гаранции. Не можем да си разпускаме персонала, защото ние не сме завод "Арсенал", посочи той.

А отделно ние миналата година осем месеца не работихме, седяхме в почивка и получихме едни мижави компенсации, допълни Манчев. 

30% от ресторантите вече са затворили из цяла България. Защо, след като това са хора, които са инвестирали, работили са години наред и накрая идват едни определени ситуации и няма кой да помогне. Кога ще се помогне, не знам, посочи той.

Клиентите не се върнаха. За миналата година например аз имам спад от 60% на клиентите, а тази година сертификатите също отдръпнаха хората.

А ние плащаме на персонала за тестове, за да дойдат на работа. Агитирам ги да се ваксинират, но не знам на кого вярват, посочи той.