Шеф на ДКЦ пред Lupa.bg: Излизаме от пандемията до юни само при наличие на РНК ваксини

Здраве
20:00 - 30 Март 2021
7660
Шеф на ДКЦ пред Lupa.bg: Излизаме от пандемията до юни само при наличие на РНК ваксини

Възможно е да се сбъдне прогнозата на премиера Бойко Борисов да излезем от пандемията през май-юни. Това може да стане, ако повече хора се имунизират. Има голям отлив на желаещи да използват препарата на Astra/Zeneсa. Това заяви пред Lupa.bg д-р Галинка Павлова, директор на ДКЦ 5 „Света Екатерина“ във Варна.

„В ДКЦ 5 към днешна дата дават заявка за ваксниране с Astra/Zeneсa между 10-15 човека. Преди това желаещите бяха по 60-80. Към момента нямаме доставки на ваксините Moderna и Pfizer. Ако те са в наличност,  много лесно ще достигнем 70% групов имунитет, което ще отслаби пандемията“, коментира медикът.

„Прозвъняваме всеки от електронния регистър, заявил желание да се ваксинира с Pfizer и го питаме дали е променил предпочитанието си. Тези, които са искали Astra/Zeneсa, сега се отказват от нея“, допълни д-р Павлова.

„Над З000 души сме ваксинирали в ДКЦ 5. При анкетното проучване за странични реакции съобщават предимно ваксинираните с Аstra/Zeneсa. Хората не са информирани къде да съобщават за страничните реакции. По принцип би следвало лекарите да информират Изпълнителната агенция по лекарствата, но това не се случва. В интерес е и на пациентите самите те да подават сигнали“, каза още медикът.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на месеца ще минем 700 000 ваксинирани.  „Разчитам много на личните лекари - по 10-15 000 ваксини на ден да се поставят. До май-юни ще излезем от пандемията“, обнадежден е министър-председателят.

„Поетапно започваме да разхлабваме мерките. От понеделник тръгват детските градини и яслите. Училищата тръгват в момента, в който се върнат децата от ваканция. Отваряме и откритите площи на заведенията. На първо място в заповедта са театрите, филхармониите, галериите, музеите. Започваме поетапно - от 30%, през 50% и нататък. Отваряме фитнесите и СПА центровете. Зимните ни курорти работят на макс“, каза още премиерът.