Шеф на "Напоителни системи" с присъда

Юлиян В. е с потвърдена осъдително решение за умишлена безстопанственост

Новини
15:01 - 25 Юни 2019
1900
Шеф на "Напоителни системи" с присъда

Ръководителят на "Напоителни системи" ЕАД - клон Шумен Юлиян В. е с потвърдена осъдителна присъда за умишлена безстопанственост, на третото поред въззивно производство и второ по отношение на проверяваната присъда, поставена от Шуменския окръжен съд.

Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

На 17 юни тази година състав на Апелативния съд във Варна е потвърдил осъдителната присъда на Шуменския окръжен съд от 12 февруари 2018 г., като я е изменил частично. Тогава първата съдебна инстанция е признала Юлиян В. за виновен като длъжностно лице, което не е положило достатъчно грижи за възложената му работа, с което е причинил значителни вреди за "Напоителни системи" ЕАД в размер на 49 003 лева.

Окръжният съд в Шумен му наложи наказание две години "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок. С присъдата на първата съдебна инстанция управителят бе лишен от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от две години, което с решението си от 17 юни тази година Апелативният съд отмени, отбелязват от Апелативната прокуратура във Варна.

По нейни данни, съдебната сага на Юлиян В. започва, след като от началото на месец август до 13 септември 2013 г. в землищата на селата Михайловски и Памукчи той не положил достатъчно грижи за язовир "Нови пазар 1", собственост на търговското дружество. Осъденият ръководител наредил на пазача на язовира да изпусне водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов. Така Юлиян В. причинил значителни вреди на "Напоителни системи". По това време в язовира е имало близо 500 000 куб. метра вода на стойност 49 003 лева, а в края на инкриминирания период водата била едва 5000 куб. метра. Основното предназначение на язовир "Нови пазар 1" е за напояване, уточняват от Апелативната прокуратура във Варна.

От там допълват, че решението на Апелативния съд подлежи на касационна проверка.