Шеф на "Военна информация" вече може да е и цивилен

Левицата с остри критики срещу решението на мнозинството в парламента

Актуални новини
17:16 - 19 Юли 2019
2189
Шеф на "Военна информация" вече може да е и цивилен

Депутатите решиха шефът на служба "Военна информация" вече да може да бъде и цивилен, а не задължително с армейски чин. Промяната в закона дойде с гласовете на 117 народни избраници, а 34 бяха против.

БСП не подкрепи предложението, защото промяната противоречала на закона, тъй като в него е записано кой осъществява оперативното ръководство на тази служба - а това са военни, обяви Филип Попов. "За пореден път правим нарочен закон за нарочно лице", каза той. 

"Цивилните директори, когато е бил в сила регламентът, не са били приемани добре от партньорските служби", допълни го колегата му Николай Цонков. Той попита дали предложението е съгласувано с президента.

Румен Радев изрази несъгласие вчера цивилен да оглави военното разузнаване. Превръщането на гражданското начало във водещо във военните институции обръща изцяло логиката на тяхното функциониране, коментира Валери Жаблянов. Не виждам причина мнозинството да не се съобрази с мнението на върховния главнокомандващ, посочи той и поиска отлагане гласуването на текста. 

Редът за назначаване остава същият - по предложение на Министерския съвет, внесено от министъра на отбраната, и с указ на президента, инсинуации са, че се правят промени специално за един човек, подчерта председателят на комисията за контрол на службите към НС Димитър Лазаров.