Шеф на ресторантьорите: Данък върху бакшиша е смешно предложение

Ако ще има такъв налог, нека да е за всички, допълни той

Актуални новини
18:40 - 04 Декември 2023
2556
Шеф на ресторантьорите: Данък върху бакшиша е смешно предложение

Да се въведе данък върху бакшиша е смехотворно предложение, каза Емил Коларов, председател на Cдружeниeтo нa зaвeдeниятa в Бългaрия в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. 

Обаче, ако има такива намерения, защо то не се отнася за всички - шофьори на таксита, фризьори и т.н. Като има нека да е върху всички, защо трябва да правят експерименти единствено върху нашия бранш, ядоса се Коларов.  

Освен това той смята, че  идеите за изсветляване на бизнеса целели да се заяждат с ресторантьорите, които отдавна работели на светло.

"9% ДДС, ни помогна да оцелеем след голямата криза, която все още продължава", каза той и даде пример - 130 хил. назначени имало пред Ковида, а след него има 89. Това било намаление с 30%, което било фрапиращо. 

"Този данък не го плащаме ние, нито персонала ни, той го плаща клиента. Чрез него можем да оцелеем, иначе цените трябва да се вдигнат още повече. До този момент с увеличението на инфлацията при нас са се повишили с 15-20%, което не е нищо в сравнение с другите браншове", разказа той. 

Той обясни, че преди пандемията, когато ДДС-то било 20% са внесли 296 млн. лв. данъци. За миналата година, когато е бил 9% са внесени 463 млн. при 30 хил. човека по-малко работещи в бранша. 

"Ако ДДС остане 9%, отиваме на 759 млн. за следващата година, които ще бъдат внесени, това, разбира се, са прогнозни цифри. А ако го вдигнат на 20% ще бъдат бъдат внесени около 426 млн.", обясни още председателят на Cдружeниeтo нa зaвeдeниятa в Бългaрия и предложи на финансово министерство да излязат и да кажат при колко процента ДДС се внасят повече данъци.