Шефът на Александровска: Адът бе в началото, лекарите се оказаха войници на фронта

Вирусът отслабва, вече знаем повече за него, увери проф. Костадин Ангелов

Новини
22:00 - 12 Юни 2020
2858
Шефът на Александровска: Адът бе в началото, лекарите се оказаха войници на фронта

"Аз съм оптимист - големият помощник в кризата бяха хората, които се вслушаха в съветите на оперативния щаб и бяха дисциплинирани като си стояха вкъщи. Експертите в щаба не биха изтървали тази криза. Лесно е да кажеш хората да излизат на улиците, когато не носиш отговорност. Не бих влязъл в диалог с хора, които не носят отговорност". Това заяви пред БНТ, в предаването "Панорама" проф. д-р Костадин Ангелов - директор на Александровска болница.

Професорът бе категоричен, че най-тежко в Александровска болница е било началото на епидемията.

"Борихме се се с една неизвестност, никой не знаеше какво ни чака и колко време. Подготвихме се за най-лошия сценарий. Бързо екипирахме инфекциозно отделение, не позволихме да се лутаме в залитанията на науката в една или друга посока. Оставихме лекарите на първата линия да вземат решенията, както войниците на фронта. Не беше лека битка - 9 пациента загубиха живота си в болницата ни.", върна се назад шефът на Александровска болница.

В началото вирусът бе изключително опасен, данните се натрупаха и показаха, че е изключително вирулентност. Все повече качествата му отслабват, той следва някакъв собствен биологичен ход, а познанието ни за него се увеличават", допълни Ангелов. 

Докторът подчерта, че в началото на епидемията се говореше много за липсата на апарати, а не за липсата на медици, което е сериозен проблем.

"Дори хората да не вярват в нас, ние ще продължаваме да ги лекуваме и да се грижим за тях, за да можем да спим спокойно.", каза професорът.