Шефът на „Райънеър“: Мюсюлманите трябва да бъдат проверявани по-подробно на летищата

Обвиниха Майкъл О’Лиъри в „насърчаване на расизма”

Новини
17:58 - 22 Февруари 2020
3409
Шефът на „Райънеър“: Мюсюлманите трябва да бъдат проверявани по-подробно на летищата

Главният изпълнителен директор на нискотарифната компания „Райънеър“ Майкъл О’Лиъри е обвинен в „насърчаване на расизма”, след като каза, че мъжете мюсюлмани трябва да бъдат подлагани на подробни проверки по летищата, защото са „заплаха”, пише британският вестник The Independent, цитиран от Агенция “Фокус”.

О‘Лиъри добави, че проверките на семействата с малки деца трябва да бъдат отменени, тъй като „на практика“ няма шанс те да са терористи.

Той каза пред The Times: „Кои са атентаторите? Те са самотни мъже, които пътуват сами. Ако пътувате със семейство и деца, шансовете, че да ги взривите са нулеви.

„Не можете да кажете тези неща, защото това е расизъм, но обикновено това са мъже с мюсюлманско убеждение. Преди 30 години това бяха ирландците. Ако оттам идва заплахата, справете се със заплахата. "

Мюсюлманският съвет на Великобритания направи изявление: „Тези коментари са открито расистки. Той открито се застъпва срещу „мъже с мюсюлманско убеждение“, което по презумпция не се основава на конкретна информация, а само на това дали някой „изглежда или действа като мюсюлманин“.

„Това е самото определение на ислямофобията. Институционалната дискриминация срещу мюсюлманите е добре установена; дали това е възможността да се намери работа, да си купите апартамент или дори да получите застраховка за автомобил.

„Предизвикателствата на летенето за мюсюлманите са добре документирани по целия свят. Жалко е, че такъв расизъм се изразява толкова открито и че изпълнителният директор на голяма авиокомпания би искал толкова нагло да дискриминира клиентите си.“

Депутатът от лейбъристката партия Халид Махмуд, който е мюсюлманин, каза, че забележките на О'Лиъри означават, че всеки, който изглежда мюсюлманин, е "на прицел".

Махмуд пита: „В Германия тази седмица бял човек уби осем души. Трябва ли да профилираме бели хора, за да видим дали са фашисти? Той е много грубо и всъщност насърчава расизма."

Профилирането на пътници е често срещано в летищата по целия свят, включително Великобритания, и разчита на служителите на летището, които са специално обучени да разпознават специфично поведение, което може да помогне за идентифициране на пътници с незаконни, криминални или терористични намерения.

Но тази практика често води до стереотипизиране и насочване към конкретни етнически или религиозни групи и до расово профилиране, пише вестникът.