Шефът на БНР: Няма да допусна политически натиск върху радиото

Общество
18:47 - 17 Септември 2019
1347
Шефът на БНР: Няма да допусна политически натиск върху радиото

Не мисля, че нечия оставка би решила една криза. Това заяви пред БНР генералният директор Светослав Костов. „Когато се стигне до напрежение и криза, най-лесният начин е да си тръгнеш – дали е най-достойният, не съм убеден", заяви той.

"В дните от петък до понеделник каквото и да беше изказано, щеше да бъде интерпретирано по най-различни начини. За мен е по-важно да се възстанови нормалната спокойна обстановка за работа. Предстои ни нещо изключително важно – едни местни избори, които, както се оказва, няма да бъдат изобщо леки. Аз до момента не съм виждал една такава кампания, която започна толкова рано под една или друга форма“, коментира Костов.

"Не съм допуснал натиск", увери още генералният директор и заяви категорично, че причина за случилото се не е натиск отвън. „Ако някой бъде натискан, аз пак ще ви го гарантирам, както и на всички работещи в радиото, че няма да позволя този натиск да бъде упражняван и аз ще застана между тях и този натиск“, гарантира Светослав Костов.

"Николай Кръстев, който изпълняваше длъжността директор на програма "Хоризонт", има своите професионални виждания за програмата. Правилни или неправилни - той има своите виждания. Мисля, че г-н Кръстев е един много добър журналист с виждания за програмата", добави Костов.

Костов обясни и защо не е откликнал на поканите за участие в предаванията на „Хоризонт“: „Мисля, че най-важното беше да се поуспокои обстановката и да се запази достойнството на БНР и на хората, работещи в него“.

"В момента ситуацията с техническото състояние не е особено добра", декларира директорът на БНР и добави: "Когато се подават към КРС планови профилактики и ремонти, това се прави веднъж в годината, в началото на годината. Такива не са подавани в последните години. Това, което знам от г-н Пламен Костов, е, че имаме технически проблеми, които са сериозни".

"Не мога да кажа, че някой има вина. Ако трябва да търсим вината, може би трябва да я търсим някъде по-назад, в хората, които евентуално са доставяли различна техника, хората, които евентуално са работили по техническото изграждане. Мисля, че е по-добре да разберем къде е проблемът, за да бъде решен и за да не стават такива неща", коментира генералният директор на БНР.

Той отново благодари на Мартин Минков, че е поел програма "Хоризонт" в тази тежка ситуация: "Единственият, който в тази тежка ситуация реши, че има мъжеството да застане и да помогне. Минков няма да бъде и.д. директор. Той е програмен директор на БНР и ще наблюдава програмата".

В момента се изработват критериите за обявяване на подбор за директор на програма "Хоризонт", каза още Костов. Той каза още, че не знае за подписка в негова подкрепа. Не искам да се стига до противопоставяне, посочи още генералният директор на БНР.

Днес прокуратурата обяви, че е приключила проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров по повод спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР). Материалите се изпращат на Софийска градска прокуратура с оглед на данни за престъпление по служба, извършено от директора на дирекция „Техника“ на БНР Пламен Костов.