Шефът на БТС за мутрите в хижата: Не сме бюрократи и офисни мишки

Венцислав Венев нямало да дава оставка, нападали го хора, невиждали раница

Новини
19:20 - 26 Април 2023
7772
Шефът на БТС за мутрите в хижата: Не сме бюрократи и офисни мишки

Председателят на сдружение "Български туристически съюз" Венцислав Венев няма никакво намерение да подава оставка, както и да се отказва от политиката, за която вече е обвинен.

На пресконференция Венев увери, че работи изцяло в интерес на българския турист, а нападките срещу него и част от ръководството на съюза идват от хора, които "никога в живота си не са виждали раница".

С приказки за пейзажи, планинарски дух и работа в ползу роду, Венцислав Венев заяви, че никога не е нарушавал и прескачал решенията на УС и действия изцяло по закон. От друга страна обаче обвинява именно критиците си за създаденото напрежение около хижа "Христо Смирненски".

Самият той не отрече, че е ходил в хижата, но било "абсолютно безобразие" да бъдат наричани мутри. Отрича и да има намерение да отдава хижа "Христо Смирненски" на майка си - аргумент за това било, че тя е възрастна жена, която си гледа домати на село и ходи с приятелки на туристически походи.

Венев увери, че колегите му не са бюрократи, книжни или офисни мишки, а хора, които работят на терен и познават планината. Той настоя да има възможност хижата да се отдава под наем, но само с разрешението на БТС.

Той увери още, че за хижа "Христо Смирненски" са спазени всички процедури и БТС са правили опити да подпишат договор за хижата, но те са отказвали. Размерът за наем на хижата е 700 лв. Според Венев безспорен собственик на хижата е БТС. Стопаните подписват един договор с ТД "Юндола", който е одобрен от БТС. След това обаче се подписва втори, но с друга фирма и ТД "Юндола", който не е одобрен и с този втори договор, БТС са "заобиколени".

Според Венев се прави опит за "поредна приватизация на хижа". Ако една хижа няма договор с БТС минава срок и след този определен срок хората, тези, които я стопанисват, си издават нотариален акт и превръщат хижите в хотели или ресторанти, имало и мандри. Над 60 обекта са откраднати за последните 20 години, над 300 обекта са открадни за последните 30 години. БТС ще се противопостави на разграбването на хижите, каза още Венцислав Венев.

Атаката срещу Венев идвала от човек, който по думите му никога не е виждал раница. Макар и да отказа да посочи конкретно име, за да се предпази от искове, по думите на Венев името му започва с буква Р, а в хода на пресконференция стана ясно, че визира Румен Драганов.