Шефът на ЦГМ: Изтеглихме 15 млн. лв. за заплати

Приходите към края на август са 35 млн. лв. по-малко от миналата година, обясни Димитър Дилчев

Актуални новини
17:54 - 18 Октомври 2020
8979
Шефът на ЦГМ: Изтеглихме 15 млн. лв. за заплати

"След пандемията месеците са изпитание, така ще е и в следващите месеци. Отчетите за приходите към края на август са 35 млн. по-малко от миналата година, а именно – 114 млн. лева". С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" Димитър Дилчев, директор на ЦГМ.
 
"Наложи се да изтеглим спешен кредит от 15 млн. за изплащане на транспортната задача. Тя е в рамките на 250 млн. това са парите, които плащаме, за да се возим. Парите, които всеки плаща, за да се вози, не стигат", коментира той. 
 
"Пътуващите в градския транспорт са намалели, в някои месеци до 75 %. Тази година парите отиват само за заплати и издръжка на транспорта. Беше добра практика да се отделят пари от "синя" и "зелена" зона за облагородяване на зони", каза още гостът.
 
"За момента строежа на паркинга в „Надежда” е спрян, хората не искат там да има паркинг. Инвестиционната програма на ЦГМ не може да бъде същата. На "Централна гара" и на "Сливница" продължаваме с плановете за подземни паркинги", обясни той.
 
"За да се направи паркинг, трябва да има общински терен, отреден за паркинг. ЦГМ няма средства да закупува паркинги. Издръжката на персонала е 27 млн. лв. със осигуровките, средната заплата е 1100 лв., малко под средната заплата, малко над 1400 човека работят", сподели Дилчев.
 
"Хората спазват разпоредбите за носене на маски в наземния транспорт и метрото, не сме установили нарушения. На месец ремонтираме по 30 спирки заради вандализъм. Продължава дезинфекцията на превозните средства, касите и бюрата на служителите в ЦГМ. Ще бъде публикувана цялата детайлна информация за приходите и разходите на ЦГМ за последните 10 г. През 2015 г. е изтеглен кредит за 80 млн. лв. за изплащане на транспортната задача назад до 2012 г. Искаме да въведем нова система за таксуване от догодина", завърши той