Шефът на ЦКС стана президент на Световната организация на потребителните кооперации

Проф. Петър Стефанов е и член на Управителния съвет на Българската стопанска камара

Новини
16:34 - 21 Юни 2022
4410
Шефът на ЦКС стана президент на Световната организация на потребителните кооперации

На провеждащия се днес и утре в Севиля (Испания) конгрес на Световната организация на потребителните кооперации (Consumer Co-operatives Worldwide - CCW), за президент на организацията беше избран българинът проф. Петър Стефанов, председател на Централния кооперативен съюз – България, и член на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК), съобщиха от камарата.

Мандатът на новото ръководство на организацията е от юни 2022 г. до ноември 2025 г.

В посланието си към членовете преди изборите проф. Стефанов повтори увереността си, че с общи усилия и ангажираност CCW може да се превърне в много по-активна организация и модел за подражание от други международни организации и представи три основни цели.

Стефанов предложи CCW да се съсредоточи върху улесняване на по-тясното сътрудничество между членовете в две взаимосвързани области: бизнес отношения на Coop2Coop, особено чрез платформа за електронна търговия и кооперативно обучение чрез създаване на Co-op Academy – интерактивна и динамична мрежа от Кооперативни академични институции с програми и курсове за кооперативно образование и обучение. Това ще позволи на кооперативния бизнес и кооперативната академия да се допълват взаимно, като и двете са важни за привличането на младите хора.

Световната организация на потребителните кооперации обединява, представлява и защитава интересите на 26 национални организации на потребителски кооперации по целия свят, които представляват 75 милиона индивидуални членове, регистриращи общ годишен оборот от над 500 милиарда евро.

Проф. Петър Стефанов е председател на ЦКС-България, вицепрезидент на Кооперативна Европа - европейски регион на Международния кооперативен алианс и вицепрезидент на Европейската асоциация на потребителните кооперации ЕВРО КООП. От 2014 г. е член на УС на БСК. През 2007 г. по повод 50 години от създаването на Европейската асоциация на потребителните кооперации (ЕВРО КООП) Петър Стефанов е награден с паметен медал за активното му участие в развитието на европейското сътрудничество, посредством участие в органите на управление на ЕВРО КООП. На 22 октомври 2010 г. получава орден "За гражданска заслуга" Първа степен.